neděle 4. října 2015

246. den- Pomoc nalezeným zvířatům v nouzi


Narazila jsem na stránky ochránců přírody zvirevnouzi.cz. Ve zvířecí poradně najdete, jak pomáhat zvířátkům a  kdy opravdu potřebují naši pomoc a kdy naopak není potřeba abychom je zachraňovali a odnášeli z přírody.Nejlepší je vždy zavolat někomu pověřenému, obzvlášť u větších zvířat by při špatném postupu mohlo dojít ke zranění na obou stranách. A kam tedy volat? V ČR existuje spousta záchranných stanic, na tu nejbližší vás přepojí na dispečinku záchranných stanic (774 155 155), kde vám také poradí co se zvířetem dělat. S odchytem zvířat také může pomoci policie nebo hasiči.

Pravidla pomoci:

  • Kontaktujte záchranou stanici ihned po nalezení zvířete.
  • Dbejte na hygienu, nikdy nevíte jakou zvíře může mít nemoc (obzvlášť pozor, aby zvíře nepřišlo do kontaktu s dětmi).
  • U mláďat se ujistit zda jsou opravdu osiřelá ( například u ježka je potřeba počkat 3 hodiny jestli se matka nevrátí). Mládě (nebo i dospělé zvíře) potřebuje pomoc také když se nachází na nebezpečném místě jako je silnice, v blízkosti jiných zvířat, nebo dětí. Ptáčci, kteří jsou ještě neopeření a nachází se mimo hnízdo potřebují naši péči. Králíčci a srnčata většinou pomoc nepotřebují (pokud nevidíte jasné známky zranění), můžeme na ně narazit jak nehnutě sedí ve vysoké trávě a je důležité na ně nesahat! Jejich matka by se k nim pak už nemusela hlásit. Pokud jsou na nebezpečném místě, tak je můžeme trochu poponést, ale nesmíme se jich dotknout! V případě, že jim nic nehrozí, tak je dobré místo rychle opustit. Srnečky, kteří jsou opuštění poznáme tak, že zmateně pobíhají a pískají.Veverky, ježci a kuny se rodí v hnízdě, takže pokud najdete malé a slepé mládě mimo hnízdo, tak bude potřebovat pomoc, protože bylo zřejmě jejich hnízdo zničeno. V případě, že naleznete mládě v hnízdě, tak platí to stejné jako u jiných nezraněných mláďat- nesahat a rychle se vzdálit!
  • Dospělá zvířata naši pomoc potřebují pokud jsou zraněná, viditelně nemocná, nebo někde uvízla a nemohou se dostat z pasti ven.
  • U ježků platí, že pokud je nalezneme během dne, tak je něco v nepořádku. Taktéž je to u ježků, kteří vylézají během zimy. Na podzim je pak potřeba sledovat jejich hmotnost, ti menší totiž nebudou tukově připraveni na zimu a mohli by uhynout. Podrobný rozpis jak a v jaké době má vypadat správně ježek je ZDE.
  • S plazi se asi v rámci pomoci moc nesetkáme, kvůli jejich plachosti. Pokud přece jen bude potřeba lidská pomoc, je vždy vhodné obrátit se na záchranou stanici. Také se dá hadům a ještěrkám pomoci při zazimování.
  • Netopýr potřebuje naši pomoc pokud ho nalezneme přes den. V takovém případě je dobré ho odchytit pomocí hadry (nesahat na něj nikdy holýma rukama) a zavřít do krabice s kusem látky, nebo toaletního papíru a mističkou vody. Večer ho pak můžeme zkusit vypustit. Pokud neodletí, nebo ho během dne nalezneme už bez pohybu, jen někde ležet je vhodnější zavolat odborníka ihned (tady kromě záchranné stanice můžeme zavolat i na SOS netopýří linku 731 523 599 a konzultovat další postup). Občas se může stát, že omylem vletí otevřeným oknem do bytu. Bude zřejmě poletovat a snažit se zorientovat, takového netopýra necháme být a pomůžeme mu tak, že otevřeme  všechna okna aby mohl vyletět. Pokud se někde usadí a nejeví známky odletu, můžeme ho odchytit opět pomocí hadry a krabice. Pozor ale, pokud do bytu vlétne netopýr v zimě. V tomto případě se vypouštět nesmí a je potřeba ho umístit do záchranné stanice.

Žádné komentáře:

Okomentovat