sobota 31. října 2015

273. den- Karnevalové masky a kostýmy si vyrábět doma

Asi jsem se ještě nezmínila jaký velký svátek dnes slavíme....Samhain, což je vlastně takový keltský Nový rok. U nás je to známe spíše jako Památka zesnulých, ale je to totéž. V Americe tento večer oslavují, hlavně děti, jako Halloween. Tento pojem se bohužel celkem uchytil i u nás, rozhodně ho všichni, kterým jsem chtěla vysvětlit podstatu dnešních oslav znají, na rozdíl od pojmu Samhain....

Dnes jsem chtěla psát o laku na nehty, ale nechám si to na zítra, protože dnes mi přijde příhodnější téma masek. Dnešek jsem totiž pojala spíše jako dětskou oslavu, a i když neslavíme Halloween, pro který je typické převlékat se do kostýmu, tak jsem dětem slíbila, že budeme v něčem nastrojení..... není to nic proti zásadám keltského svátku a děti musím z Halloweenu na Samhain předělávat pomalu :D.

Když jsem byla včera v papírnictví, tak jsem se dívala na různé masky a měly tam i celé kostýmy. V hračkářství jsem je také zahlédla...... nechci tvrdit, že nejsou pěkné, ale řekla bych, že zbytečné. Podobné kostýmy se dají vyrobit doma a pokud jste zruční, tak můžou vypadat i mnohem líp :). Není prostě nutné kupovat další podle mě zbytečnost, navíc zabalenou v plastovém obalu. Lepší variantou, pokud se tedy nechcete navléci do starých hader co najdete ve skříni, je ještě půjčovna kostýmů ;).


pátek 30. října 2015

272. den- Nepoužívat kosmetickou vatu na jedno použití

Kosmetickou vatu používám asi ještě méně než vatové tampony. Ani nevím jestli ji doma máme.... Jediné co si vybavuji, na co jsem ji kdy použila, bylo na odlakování nehtů, jenže ty už si hodně dlouho nelakuji (o nelakování nehtů bude příspěvek zítra), takže ani nepotřebuji vatu na odlakování ;).

Možná by se mohla hodit třeba k ošetření, ale naštěstí se mi ještě nestalo, že bych potřebovala vatu abych si ošetřila nějakou ránu. Občas si nějakou větší ranku pokapu peroxidem, ale ničím to neutírám.

Kdyby ale přece jen byla potřeba, tak si ji můžu pořídit z biobavlny, která jde kompostovat....

271. den- Nepoužívat jednorázové kosmetické vatové tampony

Jelikož se nemaluju, tak ani nepoužívám odličovač a odličovací vatové tampony. Občas si ale vytírám obličej pleťovou vodou a na to tyto tampony spotřebovávám. Nikde jsem se nedočetla, že by se dali recyklovat, osobně si myslím že ne, takže jsem hledala jinou šetrnější alternativu.

Našla jsem kosmetické tamponky z bavlny nebo z bambusu. Obojí se dá prát a tudíž používat opakovaně. Asi si pořídím ty bambusové, jsou jen dva v balení, což mi stačí a prodávají je v obchodě ve městě. Za chvíli tam totiž plánuji jít, tak si je rovnou koupím :).

středa 28. října 2015

270. den- Domácí kysané zelí


V zimě je pro mě zelí hlavním zdrojem vitamínu C (a nejen jeho), Minulý rok jsem si kupovala hlavně to zabalené v pytlíku, ve skle jen občas, protože bylo drahé....proto jsem se letos rozhodla udělat si vlastní. Postup není nijak složitý, jen se trochu bojím toho procesu kvašení. V návodech se většinou používá speciální keramická nádoba, ale podle jiných by to mělo jít i s obyčejnými zavařovačkami, jen ještě musím nastudovat co bude místo vršku při kvašení. Asi si pořídím víčka typu Omnia jako pan Cuketka a budu postupovat podle jeho návodu....  
Nikde jsem se nedočetla jak dlouho takové zelí vydrží, ale počítám, že dlouho, takže si ho můžu nadělat na celou zimu :)

269. den- Nepoužívat klasickou houbičku na nádobí

Včera jsem drhla jablka a dělala mošt a úplně jsem zapomněla na čas, takže jsem už před šestou nestihla sednout k počítači.... s jistotou jsem ale věděla o čem budu psát. Celou tu dobu co jsem stála v kuchyni u dřezu jsem koukala na houbičku na nádobí a přemýšlela jak se jí zbavit. Je to totiž věc jen na pár použití, i když se ji snažím vymývat, tak po nějakém čase už stejně není použitelná a letí do koše.....

Nejdřív jsem vymyslela, že si tam dám teda kousek hadry, kterou budu prát. No zkusit to můžu, uvidím jak to bude fungovat....teď ráno jsem se koukala na internet, co mi tu poradí a zatím jsem našla přírodní houbičku Michael´s Original, která se mi docela zamlouvá. Sice se také časem vypotřebuje, ale jde recyklovat jako odpad do kompostu, což se mi líbí. Vyrábí ji (ručně) jedna rodina z Filipín na eko farmě a do Evropy je dovážena lodí. Od moře ji sem stejně musí dovést kamion, ale aspoň ten úsek Filipíny- Evropa je přeprava ekologičtější. Ještě jako plus je pro tuto houbu to, že je balená jen v papíře :).

Nejdřív se kouknu po obchodech, jestli se někde neprodává a když ne, tak si ji objednám z e-shopu. Zatím budu používat hadřík, třeba se osvědčí a nebudu si muset pořizovat žádnou houbičku ;).

pondělí 26. října 2015

268. den- Naučit se šít

Dnes jsem naznala, že šití je velmi užitečná dovednost. Obzvlášť pokud nechci stále nějaké oblečení vyhazovat a kupovat nové......Už nemám asi jediné kalhoty, které by nebyli roztržené na vnitřní straně stehen, tak jsem se rozhodla, že si je dneska všechny zašiji. No buď jsem opravdu tak neschopná, nebo se mi zbláznil šicí stroj. Každopádně jsem nezvládla opravit ani jedny.....Takže si asi nejdřív pohledám nějaké návody jak se tyto základní úkony správně dělají a pak se zkusím pustit do oprav znovu.......

267. den- Ne plastový smeták

Když už jsem byla v Hornbachu, tak jsem musela udělat větší nákup, než jen krmení pro zvířátka :D. Pořád ještě jsem si neobstarala dřevěný smetáček, takže jsem si ho konečně koupila a když už jsem byla u takovýchto věcí, tak jsem si rovnou pořídila i dřevěný velký smeták, protože ten co máme doma už není zrovna v dobrém stavu ( zůstal tu po bývalých nájemnících). U štětinek také psaly, že mají být z přírodních vláken, moc mi to tedy nepřijde, ale budu jim věřit, když to píší :D

266. den- Dobroty pro zvířátka sypané do vlastního obalu


Mám sice zavedeno, že budu pejskovy dělat domácí pamlsky, ale asi je jasné, že to vždycky nevyjde a musím občas koupit i balené. O víkendu jsem si vzpomněla, že když jsme měli morčátko, tak jsme mu chodili kupovat dobrůtky do Hornbachu, kde je mají v krabicích, z kterých si může člověk nabrat do sáčku kolik chce. Takže jsem pobrala pár pytlíčků a jela se tam podívat, zda nebudou mít i něco dobrého pro pejsky......a měly:). Vzala jsem mu trochu menších mlsek do zásoby a 2 takové větší sušenky :). Mají tam zobání i pro ptáčky, takže jsem konečně mohla koupit i něco lepšího do krmítka:).

pátek 23. října 2015

265. den- Mít láhev ve splachovací nádobce


Kdybych o tom nečetla, že to fakt někdo dělá, tak by mě to asi nenapadlo. Očividně to ale všem funguje a šetří to vodu i peníze, takže jsem neviděla jediný důvod to také nevyzkoušet. Nejdřív jsem tam dala půl litrovou PET láhev naplněnou vodou, ale přišlo mi, že pořád protéká zbytečně moc vody, tak jsem tam šupla ještě jednu zavařovačku. Kdyby to pořád nestačilo, tak se tam vejde ještě jedna, ale zatím to vypadá dobře.....

Je to podle mě skvělá ekologická vychytávka, která mě navíc nestála ani korunu :).

čtvrtek 22. října 2015

264. den- Domácí lahůdkové saláty

Lahůdkový salát asi není zrovna nezbytnost, bez které by jsme se v kuchyni neobešli. Mě samotné ani nikdy nechutnali. Jediný takový salát co někdy použiji je coleslaw (doufám, že také patří do kategorie lahůdkových salátů, které si představuju jako ty co prodávají do vaniček na pultech v obchodech :D). Zrovna předevčírem jsme si dělali toritly a do těch vždycky coleslaw používám, tak jsem si řekla, že si ho raději umíchám sama, abych se vyhnula obalu od kupovaného salátu (taky mám aspoň jistotu, že v něm nebudou žádné fujtajbl přísady). Trochu jsem se bála, že nebude chutnat tak dobře, ale myslím, že se mi povedl. Ono na tom vlastně ani není nic těžkého, jen se smíchá pár celkem běžných surovin. Receptů můžete najít mraky, i na ostatní lahůdkové saláty.

Salát coleslaw se ve většině receptů objevoval s majonézou, ale já jí tam dala jen lžičku a zbytek nahradila bílým jogurtem a bylo to taky dobrý:), Jinak se skládá ze zelí, mrkve a cibule a pak se tam ještě kápne trocha vinného octa (já použila jablečný), citronové šťávy, sůl a cukr. Dělala jsem to spíš od oka podle chuti, takže přesné množství surovin nevím. Bohužel už jsme všechno snědli, takže fotku přidám, až ho budu dělat příště ;)

středa 21. října 2015

263. den- Používat kovové holítko a recyklovatelné žiletky


Původně jsem chtěla recyklovatelné žiletky napsat jako samostatný bod, ale nemělo by to moc cenu, jelikož kovová holítka, aspoň ty, na které jsem koukala, jsou vždy s klasickými žiletkami, které po využití můžu zrecyklovat jako kovový odpad. Nenašla jsem sice žádné, které by bylo vyloženě dámské, ale myslím si, že je to jedno....

Samozřejmě jsou i jiné varianty jako elektrický holící strojek, nebo trvalá depilace. Jenže to první potřebuje elektřinu a já jsem zastánce spíše ručních bezeelektrických přístrojů a trvalá depilace není zrovna laciná, takže zatím zůstanu u žiletek......

Rekapitulace- Duben

Úplně jsem zapomněla psát měsíční rekapitulace, tak to začnu pomalu dohánět....Pojedu duben pěkně popořadě ať to mám rychleji :).

Takže neumývat nádobí pod tekoucí vodou. To mám takové napůl, někdy si napustím vajndlák vodou a místo oplachování všechno umyji v něm, někdy umývám nádobí a pod ním mám třeba misku a když ta voda není úplně špinavá, tak s ní zaliju kytky. Vždycky se ale snažím abych vodu měla puštěnou jen nutný čas, určitě už vůbec nedělám, že bych vzala talíř a pod proudem vody ho šudlala houbičkou.... takže s umýváním nádobí jsem spokojená ;).

Další bod- používat užší hrnce než je plotýnka a vždy vařit pod pokličkou.Tohle jsem asi špatně napsala, protože užší hrnec než je plotýnka snad ani nemám, a taky by asi nedržel... Má to být asi tak, že na velkém hořáku ohřívám ty největší hrnce a na těch středních ty, které tam sedí tak, že jdou plameny akorát ke kraji, takže se ohřívá celý spodek hrnce. No snad je to teď pochopitelnější :D. A samozřejmě používat vždy pokličku, to je samozřejmost...

V dubnu také začal můj veganský půst a po něm mělo následovat omezení spotřeby živočišných produktů. Zde jsem myslím také úspěšná, sice si jogurt a sýr občas vezmu, ale už určitě ne tak často jako dřív. Od začátku listopadu mám v plánu opět všechno živočišného původu z jídelníčku vysadit, chtěla bych to vydržet aspoň do Vánoc....

Používat mýdlo místo sprchového gelu- kromě gelu, který jsem rozpustila z mýdla, jsem žádný jiný nepoužila.

Na úklid v domácnosti používat ocet a jedlou sodu- to už mám absolutně zažité a opravdu tím dokážu všechno vyčistit (i na tu troubu to nakonec stačilo :D). Upřímně to všem doporučuji místo té spousty zázračných přípravků, které se prodávají v obchodě. A pokud je někdo už moc navyklý na ty " voňavější" přípravky a ocet mu není po chuti, tak doporučuji esenciální oleje. Je jich velká spousta vůní, takže si každý vybere čím by chtěl provonět svůj dům.....

Kupovat vejce z volného chovu- já vejce nekupuji vůbec, přestala jsem je k vaření a hlavně pečení používat už před léty, ale pokud je nutně koupit musím, což se mi stalo zatím jednou za tento rok, tak jsme koupila ty, které nebyly z klecového chovu. Bohužel přítel si je občas koupí sám a ten na toto zrovna nehledí :(.

Nechat jídlo z mrazáku rozmrznout přirozeně- balenou mraženou zeleninu jsem kupovat přestala. Mamka mi občas doveze vážený špenát a hrášek. Špenát ten dávám rovnou z mrazáku do hrnce a hrášek si vytahuji dopředu aby trochu rozmrzl a navařil se tak dlouho....

Námořnická sprcha- už automatický zvyk a snažím se to vštípit i ostatním, hlavně to aby nenechali téct vodu, když se mydlí...to mě fakt vytáčí :D

Nebrat si reklamní předměty- v poslední době jsem si určitě nic nevzala, dřív si to už moc nevybavuji, ale myslím, že také ne.

Chodit do přírody co to de- jelikož mám hyperaktivního pejska, tak chodíme ven často, ale ze všech míst, které navštěvujeme má asi park vedle silnice k přírodě nejblíž.....no je tam aspoň tráva a ne beton :/ Chození do přírody si ale opravdu představuji jinak, bohužel se k tomu moc často nedostávám, ani nevím proč. Bydlím skoro v centru Brna a vyjet ven, někam do lesa trvá dlouho, takže pokud nemám opravdu celý den volno, tak se vždy spokojím jen s parkem, nebo procházkou kolem řeky...... Pokusím se na tomto bodu zapracovat!!!

Vzdělávat se o Zemi, přírodě a ekologii- pokaždé, když píšu příspěvek do své výzvy, tak projíždím spousty stránek s daným tématem a vždy se dozvím něco nového, někdy u toho strávím opravdu hodně času :D. Problém u mě ale je, že rychle zapomenu. Sice vím co a jak mám dělat a vím, že je to takto správné, ale když se mě na to někdo zeptá, nebo chce slyšet argumenty proč je tohle správné, tak to nevím, protože si to už nepamatuji:(.

Nepoužívat vatové tyčinky do uší- k tomu nemám co dodat, nepoužívám je a ani to nemám v plánu:)

Jíst lokální potraviny-tohle je dost problematický bod, říct, že nejím nic jiného než to co bylo vypěstováno u nás by byla lež. Samozřejmostí je ovoce, zelenina. Ostatní potraviny se snažím vyhledávat regionální, hlavně to základní, co vím, že musí být pěstováno nebo vyráběno u nás. Občas ale sáhnu i po cizím produktu (červená čočka, cizrna, rýže, oříšky, semínka)....

Jíst přímo z hrnce/ pánvičky- no, je jasné, že většinou jíme kultivovaně z talíře nebo misky....ale třeba kaše k snídani jíme už automaticky z hrnce. Já když si dělám jen pro sebe nějakou míchaninu k obědu, tak také nějaký talíř moc neřeším.....

Nekupovat pytlíkové čaje- co si vybavuji, tak od dubna jsem koupila jednou pytlíkový ovocný čaj, jinak beru vždy sypaný.....

Nebrat si účtenky- naštěstí se už skoro ve všech obchodech kam běžně chodím nakupovat tomuto pravidlu přizpůsobili. V samoškách ho sice tisknout prý musí, ale naštěstí je to jen takový titěrný lísteček....

Nebrat si propagační materiály- v září jsem byla na různých akcích, kde mi vždy nějaký tištěný materiál nabízely. Díky tomu jsem se pěkně naučila je vždy požádat jen o internetovou adresu, kde tyto informace můžu také najít :)


Nekupovat věci z kůže a kožešiny a protestovat proti chovu kožešinových zvířat- toto pro mě bylo samozřejmostí už předtím, než jsem tento bod napsala.



Pozitivismus- o ten se snažím pořád, ale občas je to těžké....


Přírodní šampon- s tím stále hodně experimentuji. Nejdřív jsem si dělala šampon z olivového mýdla, ten byl chvíli moc fajn, ale pak se mi po něm začali hrozně mastit, tak jsem ho přestala používat. Hledala jsem další možnosti (z medu, mouky...) a zkoušela různé množství jednotlivých složek, ale pořád se mi nepodařilo najít to pravé pro mé vlasy. Někde jsem četla, že je potřeba chvíli u jednoho výrobku vydržet, aby si vlasy zvykly. Takže asi začnu znovu zkoušet to co už jsem zkoušela a pokusím se vydržet déle. Akorát si budu muset asi hlavu mít každý den, protože zatím byla po každém mém pokusu tak mastná, že bych s ní nemohla vyjít mezi lidi :D.

Dávat jídlo do mixeru rozkrájené na co nejmenší kousky- mám už jen tyčový mixer a většinou mixuji jídlo, které jsem předtím vařila v hrnci a to si vždy krájím na malé kousky, aby bylo dříve uvařené.

Oslavit Den Země- jako už několik let předtím i letos myslím řádně oslaveno :)

Přírodní léčba spálenin- naštěstí jsem potřebovala zchladit spálenou kůži od sluníčka jen jednou....místo kupovaného chladivého gelu, který jsme vždycky používaly jsem využila chladivého efektu obkladů ze zeleného čaje a co si vzpomínám tak to působilo pěkně:)

Nekupovat produkty testované na zvířatech- jelikož plně přecházím na domácí výrobu kosmetiky a prostředků na úklid, tak se testovaným věcem snad zdárně vyhýbám.....

Namáčet špinavé nádobí přes noc do vody- někdy to ani jinak nejde :D. Třeba zrovna teď mám namočenou extra mastnou pánvičku a dva plechy, na které se připeklo těsto....

Staré oblečení použít na hadry- pokud to není nějaký špatný materiál, který nesaje a tudíž je mi jako hadra k ničemu, tak vše co nechce nikdo nosit tak místo vyhazování stříhám a používám na úklid.

Mít pořádek ve věcech, aby se neztrácely- no tak tady mám asi velké nedostatky. Sice mi přijde, že uklízím pořád, ale stejně je tu neustále binec  :/

Nekupovat minerálky v plastu- nekupujeme ;)

Nekupovat balené luštěniny- chvíli po tom, co jsem tuto změnu zavedla, tak jsem koupila velký několikakilový pytel fazolí a hrachu (bohužel plastový, ale u tak velkého balení jsem si dala malou výjimku). Takže fazole a hrách mám na hodně dlouho vyřešený a ostatní luštěniny nakupuju do vlastního pytlíčku v obchůdku s váženým zbožím.

Jíst plevel- tenkrát, když jsem o plevelu psala, tak jsem ho měla namyšlený jako surovinu do salátu. Myslím ale, že jsme toho moc nenasbírali. Pamatuji si, že jsme něco hledaly, ale moc toho nakonec nebylo. Zkusím se do příštího jara na to více připravit.



Tak myslím, že s dodržováním dubnových pravidel můžu být celkem spokojená, až na ten šampon, úklid a plevel....ostatní v rámci možností dodržuji.

úterý 20. října 2015

262. den- Nepoužívat jednorázová holítka

O holících strojcích jsem chtěla začít psát až za měsíc, kdy mám narozeniny a mám vybrané jedno celokovové holítko s měnitelnými kovovými žiletkami (tedy recyklovatelnými ;)). Jenže když jsem už začala s krémem na holení, tak jsem si řekla, že bude lepší když k tomuto tématu napíšu všechno naráz..... a abych zaplácala více bodů výzvy, tak si samotné holítko rozložím na více bodů ;). 

Dnes začnu s tím asi nejpodstatnějším- nepoužívat žiletky na jedno použití, tedy taková ta levná, plastová, která nemají měnitelnou hlavici. To je asi to nejhorší, co můžete použít, pokud vám záleží na životním prostředí. Takže to berte jako takový první krok k ekologičtějšímu holení....

261. den- Domácí krém na holení


Už jsem dlouho nepřidala žádný domácí kosmetický kousek do koupelny, tak jsem přemýšlela co dalšího bych si mohla ukuchtit a napadl mě krém na holení. Jako asi u každé home made kosmetiky jsem našla spousty návodů. Při hledání vždy jako první zavítám na stránky home-made.cz a i tentokrát jsem našla fajn návod. Jen místo mandlového oleje bych použila olivový, v jiných receptech ho také používají, tak snad by to ničemu nevadilo.....Pak jsem objevila spousty anglických návodů, které používají méně surovin a jsou jednoduší, což mám ráda:). Občas se v nich objevuje mýdlo Kastilie, které nemám, ale chvíli jsem si o něm něco hledala a snad by neměl být problém ho nahradit jiným přírodním mýdlem (např. olivovým). 
Zde tedy několik anglických receptů na domácí krém na holení:



Ještě nevím, který vyzkouším, možná to nějak nakombinuji a uvidím co z toho bude.....

260. den- Nekupovat si časopisy


Po cestě do Prahy nám v autobuse nabízely zdarma noviny a časopisy. Žádný jsem si nevzala, stejně tak ani teplý nápoj do kelímku, i když horká čokoláda mě opravdu lákala :D.

Díky nabízenému čtení mě aspoň napadl další bod do výzvy. Časopisy jsou totiž velmi neekologická věc. Pokud si čtete nějaké odborné časopisy se smysluplnými články a nekupujete si je každý den, tak dejme tomu, že to tak nevadí, a že to k něčemu je, ale takové ty, které řeší jen slavné lidi apod., tak ty mi přijdou opravdu zbytečné a není to zrovna šetrné chování k přírodě.

Převážná většina časopisů je barevná a tištěná na nerecyklovaném papíru. V tomto ohledu jsou o hodně lepší noviny, které bývají vyráběny z papíru recyklovaného (aspoň co si tak vybavuji). Takže když už, tak raději kupovat noviny, případně časopisy tištěné na recyklovaný papír. Já si občas kupuji 7. generaci, ta vychází jednou za dva nebo tři měsíce, je z recyklovaného papíru a bulvár to také není ;)

sobota 17. října 2015

259. den- Používat vlastní sluchátka v autobusu

Na víkend jedeme na výlet do Prahy. Koná se tam, jako každý rok, velké Deskohraní a my, jako každý rok, na něj vyrážíme :). Někdy tam jsme jen na jeden den, někdy na víc...tentokrát si z toho uděláme víkendovou akci :)


Do Prahy většinou cestujeme autobusem od Student Agency. Pokud už jste taky někdy využili jejich služeb, tak víte, že je v autobuse možnost dívat se na filmy a každý cestující dostane na začátku vlastní sluchátka, které se však při příjezdu vrací. Nevím co s nimi dělají, snad je nevyhazují, ale představuji si, že je postříkají nějakým dezinfekčním prostředkem a používají je dál. To je sice chválihodné, ale pořád mi přijde lepší si vzít vlastní z domu a nepoužívat ty jejich. Minimálně tím ušetřím jedno použití dezinfekce :D

pátek 16. října 2015

258. den- Čištění varné konvice bez chemie

Po včerejším vyčištění trouby mám na seznamu odkládaných věcí další vyčištění kuchyňského spotřebiče- varné konvice. Ani nevím jestli na to existuje nějaký speciální přípravek, ale řekla bych, že dnes se dá koupit čistící prostředek na úplně cokoli. Naštěstí jsme vždycky používali jen ocet, takže si nemusím ani na nic nového zvykat:). Jen se nalije ocet do konvice a nechá se to vyvařit, pak je potřeba to pořádně propláchnout a vyvařit několikrát vodou, aby se vymyl čpavek z octa....no a konvice je zase bez usazenin:)

čtvrtek 15. října 2015

257. den- Čištění trouby bez chemie

Vyčištění trouby jsem odkládala tak dlouho, až se mi v ní nashromáždilo tolik spáleného, že při pečení to už po minutě vypadá, že je samotný pokrm spálený (podle čichu). Při hledání nějakého návodu na dobrý čistič trouby jsem se všude dočetla, jak je důležité aby se mastnota vyčistila co nejdříve, aby nedocházelo k opětovnému připékání. No...od teď na to zkusím myslet a vytřít to po každém pečení. Teď už je ale pozdě, takže to bude chtít nějaký opravdu skvělý čistící prostředek, aby zvládl i tu hrůzu v mé troubě.....


Pro čištění po prvním připálení jsem našla spousty babských rad- horká voda, nasypat do trouby sůl a trochu troubu zahřát, dalším osvědčeným typem je jedlá soda, ocet nebo citronová šťáva. 



Žádný přípravek na extra zaschlé skvrny jsem nenašla, takže zkusím nějak nakombinovat sůl, sodu a ocet a asi budu muset pořádně drhnout, pak to snad půjde:)

středa 14. října 2015

256. den- Domácí musli


Musli je taková fajn věc, když máte na něco chuť a nechce se vám nic připravovat, nikdy to u nás dlouho nevydrží :D.....už dlouho se chystám, že si ho trochu nadělám a dnes je na to ideální deštivý den:). Na internetu je spousta receptů, já si udělám klasické z vloček, ořechů a medu.

úterý 13. října 2015

255. den- Brát si zákusky v cukrárně do vlastní krabičky

Mám sladké ráda obecně, ale úplně nejradši ze všeho mám ořechové košíčky. Snědla bych jich celou krabici na posezení :D. Úplně nejlepší je mají v jedné malé cukrárničce, která je naštěstí kousek od našeho bytu :). Ne, že bych tam chodila nějak často, ale když už jdu do cukrárny, tak jedině tam a jedině na ořechový košíček......Minulý týden jsme se tam stavovali s babičkou, zabalili jsme si pár kousků s sebou. Dnes jsem šla okolo a přemýšlela o tom, že zákusky jsou vlastně skvělá sladkost, protože nejsou v žádném plastovém obalu. Jenže když si je necháte nabalit s sebou, tak už se zase nějaký odpad vytváří. Je to sice tenký papír, ale většinou se od zákusku zašpiní, takže nejde ani recyklovat....... Takže mě napadlo, že až si půjdu příště pro víc ořechových košíčků, tak si vezmu svoji krabičku a zeptám se jestli mi zákusky nedají do něj.......

pondělí 12. října 2015

254. den- Podepisovat petice s ekologickou tématikou

Ekologických témat, která se v této době řeší je určitě také spousta, takže zase uvedu jen ty, o kterých vím a budu ráda když mě někdo doplní :)

Celosvětové kampaně v různých oblastech životního prostředí naleznete na stránkách Greenpeace. Momentálně je už delší dobu oblastí jejich zájmu Arktida (boj proti těžbě fosilních paliv), získat informace a připojit se k protestu můžete ZDE.

Další organizací, zaměřenou hlavně na území ČR je Hnutí Duha. Tu mám spojenou zejména se Šumavou (petice za lepší zákon o tomto parku, který by zachoval více čisté přírody), ale opět na jejich stránkách najdete celou škálu témat, které řeší a u kterých můžete pomoci svým podpisem a hlavně přeposláním e-mailů politikům. Vše naleznete ZDE.

Našla jsem teď skvělou stránku, kde je velké množství petic týkající se životního prostředí a lidských a zvířecích práv. Nebudu tu vše vypisovat, koukněte na www.hraozemi.cz/petice a najděte si tu to, co má podle vás smysl podpořit :)

neděle 11. října 2015

253. den- Podepisovat petice proti ubližování zvířatům

Už několik let se snažím nejen podepisovat každou petici, kterou považuji za správnou, ale také se sama angažovat a shánět další podpisy. Občas jsem se u toho setkala s komentářem, že to stejně k ničemu není, ale s tím musím nesouhlasit. V mnoha případech podepsalo petici tolik lidí, že problém nešlo přehlížet a změna nastala. 

Podepsání petice, nebo přeposlání e-mailu vás nic nestojí ani nezabere moc času, je to ten nejjednodušší projev pomoci, takže i když nevěříte že tím něco změníte, tak můžete takovou maličkost udělat a třeba budete překvapeni :)

Klasická témata, za které se stále lobuje jsou:
Zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v ČR (petice na www.ukaztetovlade.cz)
Testování na zvířatech (momentálně proti testování čistících prostředků)
Konec doby klecové ( připojit se můžete ZDE)

Nová, momentální témata:
Zákaz exportu živých zvířat do EU (Petice ZDE)
Lobování, aby aerolinka Air France přestala převážet opice na pokusy (Řekněte NE Air France)

Vše o výše uvedených tématech a peticích naleznete většinou na těchto stránkách:
www.svobodazvirat.cz, www.protisrsti.cz, www.spolecnostprozvirata.cz

Dále se také můžete připojit k celosvětovým protestům proti zabíjení a týrání zvířat. Například se můžete vyjádřit proti pokusům na zvířatech, které se provádí na Mauriciu (ZDE), nebo proti lovu tuleňů (ZDE).

Určitě toho bude mnohem víc, tohle je jen to co jsem si vzpomněla, že jsem podepisovala, takže budu ráda, pokud někdo přidá další.

sobota 10. října 2015

252. den- Kabelky z přírodního materiálu


V týdnu jsem navštívila takový pěkný tibetský krámek a nedokázala jsem odolat a něco si nekoupit. Měli tam tak úžasné mikiny a bundy a vše z bavlny a barevné....akorát většina měla plastové zipy, to mě nakonec odradilo (plus jsem také s sebou neměla tolik peněz :D). Čemu jsem ale neodolala byla taková menší zelená kabelka, také celá z bavlny a neměla ani žádnou plastovou část. Přesvědčila jsem se, že se mi bude hodit, protože žádnou malou taštičku nemám a když jdu někam ve slušnějším oblečení tak s sebou vždycky vláčím velkou tašku přes rameno, což se moc nehodí....

No asi to nebyl úplně nejužitečnější kup, když jsem se bez ní dokázala minout do teď, ale mohlo to být i horší.....

pátek 9. října 2015

251. den- Krýt díry ve zdi tím co najdu doma


Nevím jestli dnešní bod není spíš o mé lenosti, než o ekologii, ale dá se na to také vztáhnout. Kdybych chtěla díry zadělat klasicky tak musím koupit sádru (ta je v plastovém obalu) a spotřebuji vodu (i když nepatrné množství no...). Pro mě lepším řešením je tedy spíš je nějak zamaskovat. Jde jen o díry po hmoždinkách, takže stačí malé obrázky, nebo květiny a není nic vidět:)

Po víkendu snad připojím i fotky mého uměleckého díla :D.

čtvrtek 8. října 2015

250. den- Prostředek na nádobí domácí výroby


Tak si tak sedím v kuchyni, chroupu jablíčka a koukám, co dál bych tu mohla změnit k lepšímu. Samozřejmě mě hned upoutal jar na nádobí, jako už několikrát. Vždycky jsem si ale řekla, že počkám, až ho vypotřebuji a až pak si vyrobím svůj vlastní. Teď jsem se ale rozhodla to neoddalovat a vyrobit si ho hned (jar můžu dát mamce, ta ho využije).

První vyzkouším recept ze stránek home-made.cz, ale zkusím nejdříve vyrobit menší množství, pár lidí totiž v komentářích píše, že jim to nejde smíchat, nebo to neodmašťuje.......

Na 500 ml velkou láhev prostředku na nádobí budete potřebovat:
1,5 hrnku horké vody
1/2 hrnku tekutého olivového mýdla (postrouhejte si 50 gr olivového mýdla  a rozpusťte ve vodě-)
1 lžíci octa 
1 lžičku sody na praní 
pár kapek esenciálního oleje 

Všechny ingredience smíchejte, zalijte horkou vodou, nechte spojit. Nechte vychladnout, občas zamíchejte a pak přelijte do prázdné láhve na jar. Pokud vám to ztuhne až moc, to se muže stát díky sodě na praní, můžete zahřát a přilít trochu víc vody.


Ještě jsem narazila na článek s postupem výroby saponátu pouze z rozemletých kaštanů. Vypadá to úžasně, možná trochu pracněji, ale pokud by to fungovalo, tak by to bylo skvělý. Určitě také vyzkouším.

středa 7. října 2015

249. den- Forma na pečení ze skla nebo keramiky


Hodně jsem přemýšlela jak tento bod nazvat, protože pečící formy se dělají ze strašně moc materiálů a nebyla jsem si jistá, které všechny můžu prohlásit za ekologicky způsobilé. U skla a keramiky jsem přesvědčená, že jejich výroba i recyklace naši planetu až tolik nezatěžují, takže ty jsem jako vhodné zvolila hned (a nakonec zůstali jako jediné dva vhodné materiály :D).

Hledala jsem ještě něco k nerezové oceli, protože tu jsem také brala jako celkem fajn materiál. Všude se píše jak jde skvěle recyklovat, takže z tohoto hlediska je skvělá. Pak jsem si ale přečetla článek o jeho výrobě a zjistila jsem, že těžba a zpracování surovin na výrobu této oceli už tak skvělá není, protože při tom vznikne velká spotřeba energie a zamořování vzduchu emisemi CO2. A jelikož je to docela trvanlivý materiál a poptávka po něm stoupá, tak nestačí jen to co se zrecykluje, ale musí se těžit další a další. Takže nerezovou ocel bych také vynechala, pokud je jiná možnost.

Všechno ostatní, jako kov, plast, plech nebo silikon, mi přišlo taktéž nevhodné, proto tedy zůstanu u pečení jen ve skle a keramice :)

248. den- Dřevěný kuchyňský vál


Při pečení koláče jsem těsto rovnou natlačila do formy,ale u jiných pečených pochutinek vál používám běžně. Myslím, že dřevěný kuchyňský vál je docela běžný, ale existuje i taková plastová podložka (nevím jestli se jí také říká vál), která slouží k tomu samému. Asi je jasné, že pro mě bude vhodnější ten dřevěný ;)

247. den- Prášek do pečiva v neplastovém obalu


Nebyla jsem teď schopná se na chvíli v klidu posadit k počítači a napsat další body své výzvy, protože jsem se přihlásila na soutěž o nejlepší dýňový koláč a snažila se vymyslet jaký upeču (nikdy předtím jsem to nezkoušela :D). No určitě nebudu adept na vítěze, ale bude to zábava :). Pokud jste z Brna a chtěli byste jít ochutnat dýňové koláče, tak se zastavte v Otevřené zahradě na Údolní, kde se tuto neděli od 11 hodin koná Dýňová slavnost ;).

No a jelikož jsem teď hodně času trávila v kuchyni, tak mě napadlo pár ekologických "vychytávek" právě z oblasti vaření. První z nich je prášek do pečiva, který není balený v těch malých papírovo-plastových pytlíčkách. Jako alternativu jsem našla prášek ve skleněné dózičce, který je navíc bez fosfátů....

neděle 4. října 2015

246. den- Pomoc nalezeným zvířatům v nouzi


Narazila jsem na stránky ochránců přírody zvirevnouzi.cz. Ve zvířecí poradně najdete, jak pomáhat zvířátkům a  kdy opravdu potřebují naši pomoc a kdy naopak není potřeba abychom je zachraňovali a odnášeli z přírody.Nejlepší je vždy zavolat někomu pověřenému, obzvlášť u větších zvířat by při špatném postupu mohlo dojít ke zranění na obou stranách. A kam tedy volat? V ČR existuje spousta záchranných stanic, na tu nejbližší vás přepojí na dispečinku záchranných stanic (774 155 155), kde vám také poradí co se zvířetem dělat. S odchytem zvířat také může pomoci policie nebo hasiči.

Pravidla pomoci:

  • Kontaktujte záchranou stanici ihned po nalezení zvířete.
  • Dbejte na hygienu, nikdy nevíte jakou zvíře může mít nemoc (obzvlášť pozor, aby zvíře nepřišlo do kontaktu s dětmi).
  • U mláďat se ujistit zda jsou opravdu osiřelá ( například u ježka je potřeba počkat 3 hodiny jestli se matka nevrátí). Mládě (nebo i dospělé zvíře) potřebuje pomoc také když se nachází na nebezpečném místě jako je silnice, v blízkosti jiných zvířat, nebo dětí. Ptáčci, kteří jsou ještě neopeření a nachází se mimo hnízdo potřebují naši péči. Králíčci a srnčata většinou pomoc nepotřebují (pokud nevidíte jasné známky zranění), můžeme na ně narazit jak nehnutě sedí ve vysoké trávě a je důležité na ně nesahat! Jejich matka by se k nim pak už nemusela hlásit. Pokud jsou na nebezpečném místě, tak je můžeme trochu poponést, ale nesmíme se jich dotknout! V případě, že jim nic nehrozí, tak je dobré místo rychle opustit. Srnečky, kteří jsou opuštění poznáme tak, že zmateně pobíhají a pískají.Veverky, ježci a kuny se rodí v hnízdě, takže pokud najdete malé a slepé mládě mimo hnízdo, tak bude potřebovat pomoc, protože bylo zřejmě jejich hnízdo zničeno. V případě, že naleznete mládě v hnízdě, tak platí to stejné jako u jiných nezraněných mláďat- nesahat a rychle se vzdálit!
  • Dospělá zvířata naši pomoc potřebují pokud jsou zraněná, viditelně nemocná, nebo někde uvízla a nemohou se dostat z pasti ven.
  • U ježků platí, že pokud je nalezneme během dne, tak je něco v nepořádku. Taktéž je to u ježků, kteří vylézají během zimy. Na podzim je pak potřeba sledovat jejich hmotnost, ti menší totiž nebudou tukově připraveni na zimu a mohli by uhynout. Podrobný rozpis jak a v jaké době má vypadat správně ježek je ZDE.
  • S plazi se asi v rámci pomoci moc nesetkáme, kvůli jejich plachosti. Pokud přece jen bude potřeba lidská pomoc, je vždy vhodné obrátit se na záchranou stanici. Také se dá hadům a ještěrkám pomoci při zazimování.
  • Netopýr potřebuje naši pomoc pokud ho nalezneme přes den. V takovém případě je dobré ho odchytit pomocí hadry (nesahat na něj nikdy holýma rukama) a zavřít do krabice s kusem látky, nebo toaletního papíru a mističkou vody. Večer ho pak můžeme zkusit vypustit. Pokud neodletí, nebo ho během dne nalezneme už bez pohybu, jen někde ležet je vhodnější zavolat odborníka ihned (tady kromě záchranné stanice můžeme zavolat i na SOS netopýří linku 731 523 599 a konzultovat další postup). Občas se může stát, že omylem vletí otevřeným oknem do bytu. Bude zřejmě poletovat a snažit se zorientovat, takového netopýra necháme být a pomůžeme mu tak, že otevřeme  všechna okna aby mohl vyletět. Pokud se někde usadí a nejeví známky odletu, můžeme ho odchytit opět pomocí hadry a krabice. Pozor ale, pokud do bytu vlétne netopýr v zimě. V tomto případě se vypouštět nesmí a je potřeba ho umístit do záchranné stanice.

sobota 3. října 2015

245. den- Zatahovat na noc závěsy


Vždycky jsme večer zatahovali závěsy, protože čím je větší tma, tím by se nám mělo lépe spát. Obzvlášť pokud bydlíte v prosvíceném městě, tak je to fakt potřeba :D.

Dalším důvodem proč závěsy zatahovat je teplo- v létě jsme je zatahovali přes den, aby k nám neprostupovali sluneční paprsky a nebylo tu ještě větší vedro než tu bylo. V zimě jsme naopak za každý kus sluníčka rádi a závěsy by jsme měli zatahovat večer v rámci takového menšího zateplení ( v tu dobu se hodí hlavně takové ty tlusté těžké závěsy, ty moc zimy nepropustí ;)). Čím méně tepla propustíme ven, tím méně můžeme topit a tím méně spotřebujeme plynu (v našem případě), což je fajn:).

Zatím jsme teda topení nepustili, ale už pomalu vytahujeme huňaté ponožky a svetry, takže za chvíli asi přijde na řadu i zapnutí radiátoru.

pátek 2. října 2015

244. den- Správně větrat se zapnutým topením

Včera jsem si ještě projížděla další články na nazeleno.cz a pár z nich bylo hodně inspirativních :). První, co mě zaujalo, byl článek o zimním větrání. To, že když je puštěné topení, tak se má větrat rychle a intenzivně jsem věděla. Při takovémto větrání můžeme nechat zapnuté topení a nedochází k velkým energetickým ztrátám, ani k ochlazení teploty. Naopak, když budeme mít třeba půl dne otevřené ventilačky, tak nám bude unikat teplo i penízky za velkou spotřebu.

Co jsem ale netušila, bylo jak často se má denně větrat. Je to důležité kvůli výměně vzduchu, protože když máme vše zavřeno, tak se v bytě kumuluje oxid uhličitý, který způsobuje únavu a bolesti hlavy. Větrat by se tedy mělo často, v článku uvádí minimálně třikrát denně, ale jak jsem z dalšího čtení pochopila, tak by to mělo být i mnohem víckrát....

Celý článek, z kterého jsem čerpala je ZDE, ale na internetu jich je spousta, stačí do vyhledávače napsat větrat :D

čtvrtek 1. října 2015

243. den- Zkontrolovat topení před topnou sezonou

Není to tak úplně ekologická změna, ale rozhodla jsem se toto téma zmínit, protože mi přijde důležité. Na internetové stránce www.nazeleno.cz jsem si přečetla o kontrole topení a kotle článek, který mi připomněl, že musíme objednat profesionální kontrolu na náš kotel. Také je zde popsáno co můžu zkontrolovat sama. To se týká hlavně samotného topení, tedy zkontrolovat zda nikde nekape voda, jestli fungují ventily a také odvzdušnění a kontrolu tlaku může každý zvládnout sám.

Nejhorším faktorem, kvůli kterému je důležité si kotel nechat zkontrolovat je unikání oxidu uhelnatého, který není cítit a může nás udusit.
Kromě zdravotního hlediska je tu, už méně nebezpečná, otázka peněz. Pokud by se totiž kotel nenechal před zimou zkontrolovat a poté se porouchal, tak by jeho oprava mohla přijít pěkně draho......