čtvrtek 3. září 2015

209. den- Používat oleje lisované za studena


Nevím jestli to tak úplně souvisí s ekologií, ale k přírodnějšímu a zdravějšímu životu to blízko má a o to se ve své výzvě snažím také. Každý asi ví, že oleje jsou buď lisované za studena (v lepších kuchařkách je u oleje vždy upozornění, že je vhodnější používat tento olej), který se lisuje šetrněji a zůstávají v něm všechny nám prospěšné látky. Druhým a asi častěji používaným olejem je ale tepelně upravovaný rafinovaný olej, který je během procesu výroby zbaven všech vitamínů a vůní a tudíž nám nijak zdravotně neprospěšný.

Kdybych chtěla zhodnotit ekologické hledisko těchto dvou druhů, tak je nejspíš proces výroby rafinovaného oleje méně ekologický, protože používá vysoké teploty a kdoví jaké látky..... takže i z tohoto hlediska rafinovaný olej prohrává.

Olej lisovaný za studena je trochu dražší, ale jelikož mi vydrží vždy dlouho, tak to nepovažuji za velkou investici. Když si vezmete kolik lidé utrácí za vitamínové náhražky, tak je tento olej (který vitamíny obsahuje přirozeně) mnohem levnější ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat