středa 30. září 2015

242. den- Ruční mlýnek



Když jsem si ráno mlela mák do ovesné kaše, tak jsem přemýšlela nad tím, že takový mlýnek na ruční "pohon" je už trochu zastaralá věc, že se dnes asi ve většině domácností mele na elektrickém mlýnku. Je to pohodlnější a rychlejší no....Ale ten starý mlýnek s točící se klikou má prostě něco do sebe :) Z ekologického hlediska nespotřebovává žádnou elektřinu a je to takové moc fajn si ráno něco pěkně ručně namlít (ale to asi pochopí jen takoví blázni jako já, kteří by si nejraději všechno dělali sami :D)

úterý 29. září 2015

241. den- Domácí polévky, ne kupované

Tím, že si nebudu kupovat polévky nemyslím jen ty instantní v sáčku, ale i jiné různé předpřipravené směsi, bujony a jiné "vylepšováky". Jednak je to všechno chemie, o kterou v jídle nestojím a taky je vše balené v plastu, hliníku nebo nějaké míchanině......A ani chuťově se nic z toho nevyrovná poctivému doma uvařenému vývaru ze zeleniny a koření. Nebo mým momentálním favoritem je krémová dýňová polévka ;).

pondělí 28. září 2015

240. den- Neplastové krabičky na nářadí, šrouby, matičky, atd.


Máme novou kuchyň!!! Teda není úplně nová, ale darovaná....ale je novější než ta co jsme měli předtím :). Celý víkend byl tedy pracovní, protože jsme museli rozmontovat a rozsekat starou linku a odvést ji do sběrného dvora, potom jsme si jeli pro novou, rozmontovali ji, odvezli a odnosili k nám do bytu a pak začala největší sranda- celou ji zase zpět smontovat....ale povedlo se:)

Po složení a přimontování následovala příjemnější část- vše naskládat zpět do poliček a během toho se mi podařilo i vytřídit pár věcí, které jsem snad nikdy nepoužila a zřejmě tedy nikdy nebudu potřebovat ....

Během celé práce bylo zapotřebí plno nářadí a hlavně spousty šroubků. Ze staré linky mi jich zůstala celá krabička. Jelikož mám plno malých sklenic od marmelád, tak bylo lehké rozhodování kde je budu skladovat :). Jinak ostatní nářadí mám v krabici od bot a když je vše pěkně poskládané, tak se dá i zavřít:)

neděle 27. září 2015

239. den- Domácí sirup

Sice jsem sirup bez plastu už dávno vyřešila nákupem sirupu ve skleněné lahvičce, ale když mi bylo nabídnuto, že bych si mohla udělala vlastní sirup (z jeřabiny), tak prostě nešlo odmítnout a to sirup až tak často nepiji :D. Budu mít hold zásoby na hooodně dlouho :)

sobota 26. září 2015

238. den- Domácí hořčice


Když jsem si projížděla blog s recepty a hledala inspiraci na víkendové vaření, tak jsem náhodou narazila na recept na domácí hořčici. Nepoužíváme ji nijak často, ale když už ji koupíme, tak nějakou menší v plastovém kalíšku (ve skle je až moc drahá). Jelikož nám ale vydrží hodně dlouho, tak jsem to moc neřešila a ani neplánovala domácí výrobu. Když jsem si ale návod přečetla a zjistila, že není ani nijak složitý, tak jsem si řekla, že to aspoň vyzkouším :).

100 g hořčičných semínek zalijeme 70 ml vroucího vinného octa, promícháme a necháme dvě hodiny odpočinout. Vložíme do mixéru, přidáme lžíci medu, půl lžičky soli, půl lžičky estragonu, půl lžičky sušené bazalky, půl lžičky tymiánu a rozmixujeme na hrubší pastu. Komu se zdá málo žlutá, může přidat kurkumu. Přilijeme 150 – 200 ml převařené vody a společně ještě pomixujeme. Uchováme v čisté sklenici v chladničce. Hořčice se musí alespoň týden odležet.


Musím ještě pořídit hořčičné semínka, vinný ocet a estragon a dám se do výroby ;)

pátek 25. září 2015

237. den- Krmit ptáčky


Jak jsem se dočetla, ptáčci nejsou ani v zimně nijak závislí na krmení od lidí a zvládnou si najít potravu sami. Malé přikrmení jim ale vůbec nevadí, obzvlášť v zimě, když se jim potrava shání hůře. 

Není to tedy tak, že by jsme ptáčky zachraňovali, ale myslím, že z toho máme (lidé i ptactvo) vzájemnou radost. Ptáčci, že objevili něco dobrého k snědku a nás těší se na ně dívat jak si přilétávají pro něco co jsme jim nasypali do krmítka :). 

Musíme si ale dávat pozor, aby jsme jim našim krmením neuškodili. Pro ptáčky nejsou vhodné zbytky jídla, obzvlášť ty zkažené, plesnivé a shnilé. Také je velmi důležité vyvarovat se soli! Malého vrabčáka může jedno zrnko soli i zabít. Nejlepší je tedy používat směsi pro ptáčky, nebo různá semínka či ovesné vločky. Ve škole jsme jim také vyráběly lojové kuličky :)

236. den- Domácí čistič oken

Nechápu proč, ale naše okna jsou každou chvíli strašně špinavá. Nedávno jsem je čistila a už bych mohla znovu jak vypadají strašně :/. Na umývání stačí obyčejná voda, ale chtěla jsem teď vyzkoušet něco speciálnějšího, třeba okna pak vydrží déle čistá :D. Samozřejmě jsem ale nechtěla nic složitého, takže nejvíc mě nadchl prostředek na mytí oken kde se smíchají tři dílky vody a jeden dílek octa. Uvidíme jestli to bude účinnější než samotná voda :)

čtvrtek 24. září 2015

235. den- Využívat všechny části dýně


Včera skončili horké letní dny a začal barevný podzim. Moc jsem se na ten den těšila...pěkně jsme oslavili podzimní rovnodennost, popíjeli mošt, zobali dobrůtky, upekla jsem dýňový koláč a šli jsme do přírody na procházku a nasbírat trochu šípků :) 

Také jsem hodně přemýšlela nad podzimním tématem dalšího bodu výzvy. Myslela jsem kolik mě toho nenapadne, ale nakonec jediné, u čeho jsem si řekla  to můžu změnit bylo u porcování dýně nevyhazovat ten vnitřek. Většinou to dávám pryč protože se mi s tím nechce dělat, ale když se ty semínka i s dužinou jen rozprostřou na plech a pak osolí, tak se to dá také zkonzumovat a není s tím žádná práce :)

středa 23. září 2015

234. den- Omezit jízdu v autě na nejnutnější minimum


Včera jsem to bohužel k počítači nestihla a to byl zrovna příhodný den pro tento příspěvek, protože byl Den bez aut. Bohužel tomu tak situace na silnicích nenasvědčovala :(. Přitom konkrétně v Brně by to bylo docela příhodné, nechat auto doma a jet na kole nebo šalinou, protože je tu každá druhá ulice rozkopaná, všude samá objížďka a tudíž kam se podíváte kolony aut.....Takže, pokud nemusíte, nejezděte prosím autem ;)

pondělí 21. září 2015

233. den- Domácí krém na ruce


Kromě peelingu by se mi po celodenní práci v hlíně hodil i krém na ruce. Už hodně dlouho si říkám, že mi chybí, protože mám ruce úplně vyschlé a ztvrdlé. Zatím jsem na návody koukala jen tak zběžně a všechny mi přišli moc složité na suroviny, takže zkusím ještě pohledat později nějaký jednodušší. Teď ale už musím vypnout počítač :)

neděle 20. září 2015

232. den- Domácí peeling na obličej

Jeden z mála kosmetických přípravků, který občas využiji je peeling na obličej. Tento týden jsem ho využívala obzvlášť hojně, protože jsem chodila na brigádu, kde jsem celý den v prachu a hlíně, takže můj obličej vyloženě křičel ať mu věnuji větší péči :D.

Díky této přehnané péči mi ale kdysi koupený peeling došel, takže jsem se začala poohlížet po nějakém návodu na výrobu domácího (ne že bych ho tak nutně potřebovala, ale když mě to home made tak chytlo :D). Zatím nemám vyzkoušeno, ale vyzkouším postupně všechny a uvidím, který mi bude nejlíp vyhovovat:

Kávovo-mátový proti únavě (není speciálně na obličej, ale také jde tak využít)
http://www.home-made.cz/2013/07/domaci-kavovo-matovy-peeling-proti.html?q=peeling

Proti černým tečkám
http://www.home-made.cz/2014/08/domaci-kura-s-tea-tree-proti-cernym.html?q=peeling

Tady to nejsou přímo peelingy, ale přípravky na čištění obličeje (nově jsem objevila anglickou stránku plnou home made návodů na vše:))
http://simplelifemom.com/2014/02/22/5-natural-facial-cleansers/

Velice prosté recepty (ty asi vyzkouším jako první)
http://krasna.nova.cz/clanek/fitness/domaci-peeling.html

Pěkný článek s radami co vše se hodí do peelingu
http://generace21.cz/37776-udelejte-si-domaci-peeling/

A ještě jeden video návod (je podobný jako ty co jsou v článcích co už jsem uvedla, ale někomu vyhovuje víc když přímo vidí to co má dělat)
https://www.youtube.com/watch?v=ksMKajVGuN8

sobota 19. září 2015

231. den- Nářadí z druhé ruky


Máme doma takovou směsku všeho možného kutilského náčiní, kterou jsem pobrala u taťky a babičky, když jsme se stěhovali a museli jsme to tu dávat do kupy. Něco jsem povracela a něco mi zbylo....takový celkem potřebný kousek mi tu samozřejmě nezůstal- plochý šroubovák. Už několikrát jsem ho potřebovala využít, většinou na nějaké drobnosti, ale prostě by se hodil...... Sice preferuji pravidlo půjčovat a sdílet, ale u šroubováku jsem se rozhodla, že ten bych doma asi měla mít vlastní.

Abych ale svou potřebou vlastnit šroubovák nezatěžovala planetu, tak jsem si říkala, že ho pořídím někde v bazaru, nebo od někoho, kdo ho nebude postrádat:)

pátek 18. září 2015

230. den- Domácí rostlinné mléko


Rostlinná mlíčka jsou opravdu výborná, obzvlášť ty ochucená. Co mě na nich ale vždycky odrazovalo byla jejich cena a také obal (všechny jsem zatím viděla prodávat jen v tetrapaku). Takže i když jsem měla chvíli veganský půst, tak jsem si rostlinné mléko nedopřávala nijak hojně. K čemu mi ale hodně chybělo bylo pečení a dávat do buchty mléko za 60 korun se mi fakt nechtělo....

Naštěstí jsem v jedné knize narazila na návod k přípravě ovesného mléka. Na chuť není nic extra, ale k vaření je dokonalé a cenově vyjde jen na pár kaček. A důležité je pro mě i to, že domácí výrobou nevytvořím žádný odpad (vločky kupuji na váhu do vlastního pytlíčku a med mám domácí ve skle).

Také bych chtěla vyzkoušet nějaké chutnější oříškové mléko, to sice vyjde zhruba stejně cenově, ale je bez odpadu a vím přesně co piju :)

čtvrtek 17. září 2015

229. den- Přírodní výzdoba


Konečně jsem se pořádně vrhla do slibovaného předpodzimního úklidu. Součástí byl velký úklid skříně, při kterém mi zmizla více jak půlka šatníku :D. Byla jsem velmi přísná a vše co nebylo 100% přírodní materiál šlo pryč. Kdybych si nestanovila toto pravidlo, tak si zas určitě všechno nechám, protože bych si řekla, že to třeba ještě nosit budu......Podobně jsem se vrhla i na knížky a tak celkově jsem se pozbavovala zbytečností. Pak přišlo na řadu zametání, vytírání podlah, utírání prachu apod. 

No a po celkovém úklidu přichází na řadu ta příjemnější část- zdobení bytečku:) Už tu mám ve vázičkách pár kytiček a větviček a ještě musím zajít na šišky, ořechy a šípky a zkusit něco pěkného vytvořit. Možná si taky koupím pár těch menších okrasných dýní. 

Samozřejmě vím, že se dá koupit spousta krásných dekorací, ale rozhodla jsem se, že si ji udělám sama a jen ze samých přírodnin. Nejen, že to bude ekologičtější, ale působí to na mě i víc přirozeněji a pěkněji :)

středa 16. září 2015

228. den- Recyklovat hliník


Mou sérii o hliníku bych ukončila tím, že když už tedy nějaký hliníkový obal doma budu mít, tak je dobré ho aspoň recyklovat (měli by ho brát ve sběrném dvoře, minimálně v Brně určitě). Ušetří se tím 95% energie oproti výrobě nového.

Pěkný článek o třídění kovu a hliníku je ZDE nebo ZDE. Je zde popsané jak hliník oddělit od železa (které se také třídí!!). Jednak je to muchlací technikou, kterou jsem popisovala včera (hliník se nevrátí do původního stavu) a druhý způsob je pomocí magnetu- železo se přitáhne, hliník ne.

Na stránkách ekologického institutu Veronika jsem našla přehlednou tabulku co se hodí k recyklaci a co naopak ne:

Sbírat
nápojové plechovky;
použité fólie od jogurtů, termixů, rybích salátů, sýrů;
šroubovací uzávěry (nekorunkové) od alko i nealko nápojů;
obaly od paštik;
tuby od léčiv;
fólie z čokolád;
sprejové nádobky;
hliníkové nádobí a příbory (např. papiňáky, ešusy, vidličky, lžíce, nikoli však nože);
žaluzie;
plechy;
soudky;
konve;
stanové konstrukce;
lehátka
apod.
Nesbírat 
fólie spojené s  papírem a plastem (obaly od žvýkaček, vnitřní obal cigaretové krabičky, pytlíky od kávy, polévek, obaly od sušenek, arašídů, mražených krémů, obaly od trvanlivého mléka v krabicích);
nádoby nebo jiné předměty kombinované s železnými či jinými prvky
apod.

úterý 15. září 2015

227. den- Vyhýbat se všem obalům obsahující hliník


Toho, co vše obsahuje hliník je tolik, tak jsem si řekla, že to už shrnu do jednoho článku. U potravin to jsou některá víčka od jogurtů, tavené sýry, paštiky a jiné pomazánky také bývají často balené v hliníku, dále u čokolád se můžeme setkat s tímto typem obalu. Hliník se používá i u balení kosmetiky, nebo jiných drogistických věcí.

Pak jsou ještě obaly, které na sobě mají jen vrstvičku hliníku a ty jsou úplně nejhorší, protože ani nejdou recyklovat. Těm se tedy budu vyhýbat extra....

Klasický hliník poznáte tak, že když ho zmuchláte, tak se nevrátí zpět. Pokud je to ale jen vrstvička, tak to takto nefunguje a obal se vrátí do původního stavu ( maximálně vypadá trochu pomačkaně). Takže nejbezpečnější je řídit se podle značek ALU a 41.

pondělí 14. září 2015

226. den- Nepoužívat alobal


Jedním z hliníkových výrobků, který se v domácnostech používá docela hojně je alobal, tedy hliníková folie. Našla jsem spousty článků o tom jak je to v kuchyni úžasný pomocník a spousty babských rad na co jej využít. Nikde se už ale nezmiňují jak je hliník neprospěšný přírodě.....

U nás se alobal používal vždy jen na zabalení nějakého jídla, což se dá určitě vymyslet jinak- krabičky, ubrousky apod. Na nějaké čištění a broušení ho určitě využívat nepotřebuji.


225. den- Nekupovat konzervy


U hliníku jsem se rozhodla chvíli zůstat. Čím víc o něm totiž čtu, tím mi přijde horší.....Jedinou jeho výhodou je dobrá recyklace, o té se také později zmíním.

Takže z hliníkových výrobků už jsem si škrtla obaly od másla a plechovky. Dále tu mám konzervy, což se v některých popisech bere jako jistý druh plechovky. Ne všechny konzervy jsou asi vyráběny z hliníku, ale stačí sledovat symbol ALU nebo číslo 41 v tom trojúhelníčku se šipkami a hned to zjistíte. Nejlepší ale bude nekupovat žádné konzervy ;)

224. den- Nekupovat pití v plechovkách


Když jsem už před nějakým časem psala o tom, že si už nebudu kupovat žádné pití v plastu, tak jsem úplně zapomněla na plechovky. Jsou vyráběny z hliníku a výroba takového hliníku je velmi energeticky nákladná a vypouští toxiny do ovzduší, jak už jsem psala u hliníkových obalů od másla... V plechovkách jsou nejčastěji prodávané piva, různé energetické drinky nebo káva. Naštěstí jsem ani jednomu nikdy neholdovala, takže se bez toho bez problému minu:)

223. den- Neplastové mističky pod květináče

U květináčů s dírou vespod bývá i mistička na vodu, nebo se dají do většího květináče bez dírky. Já mám doma obě varianty a jednu bylinku mám dokonce zasazenou rovnou do bezdírkového květináče...Dvě mističky mám ale v plastovém provedení (jsou u plastových květináčů, takže asi byli součástí kupované květinky....).Příště si je už určitě nevezmu.

222. den- Keramické květináče


Chystám se rozšířit zeleň v našem bytě. Ještě nevím přesně co si pořídím, ale určitě něco jednoduššího na pěstování, ať to tu chvíli vydrží :D 

Zaměřila jsem se tedy na ekologické změny týkající se bytové flory. Nejvíce se nabízí téma hnojiv a spol., ale jelikož jsem si nikdy nic takového ještě nepořizovala (i když bych asi měla, jak říká moje babička), tak to budu řešit v nějakém pozdějším příspěvku. 

Takovou podstatnou součástí domácí květinky je květináč....koukala jsem na ty co tu mám a polovina z nich je z umělé hmoty :/ Jsou to ty kytky, co jsem kupovala už vyrostlé a nechtěli se mi přesazovat....... Nevím jestli se někde prodávají kytky tak, že si je dám rovnou do svého květináče. Zkusím pohledat a kdyby ne, tak si pořídím sazeničky a začnu s pěstováním od začátku:)



neděle 13. září 2015

221. den- Rychlé žehlení oblečení

Konečně máme doma po roce žehličku :D Už nám chybí jen ta pračka.....

Zatím tedy žehlíme jen když se nám něco náhodou trochu zmačká a potřebujeme to hned na sebe (třeba halenka na zkoušku :D). Ale do budoucna, pokud budu mít "velké žehlení", tak se budu snažit to mít co nejdříve hotové, abych nespotřebovala moc elektřiny. Samozřejmě, že i když žehlím jedno tričko, tak se s tím neloudám.....

sobota 12. září 2015

220. den- Oblečení z přírodního materiálu

Začala jsem s velkým úklidem v šatní skříni. Už mám plno věcí, které chci dát pryč (některé zkusím rozdat, něco si snad vezmou v dobročinném obchůdků a co zbude, tak půjde asi na hadru....). Při třídění toho co si nechám a co už dávno nenosím, jsem se rozhodla, že v rámci přírodnějšího života přestanu nosit oblečení z umělých látek. U triček je to v pohodě, ty mám hodně z bavlny, horší je to ale u kalhot...ještě je nemám všechny probrané, ale většinou jde o rifle...zatím mám jen jedny lněné kalhoty. Asi budu muset začít nosit víc sukně :)

pátek 11. září 2015

219. den- Nosit si vlastní nádobky na jídlo brané s sebou v restauracích

Občas, když se mi nechce vařit a jsem ve městě, tak si zajdu na něco dobrého k obědu do asi bych to nazvala vegetariánskou jídelnou nebo bufetem. Jídlo je tam opravdu dobré a nejúžasnější je na něm ta cena (najíte se do 50 korun). Opravdu doporučuji, pokud budete v Brně a chtěli byste si dát dobré a laciné jídlo, tak zajděte do Oázy na Slovákové. Každý den tam mají velkou nabídku jídel ( denní menu), myslím, že si každý vybere:)

Jediný malý problém je, že v době oběda bývá narváno. Hodně lidí si tedy bere jídlo s sebou do krabičky. Také už jsem párkrát tuto možnost využila. Není problém si donést vlastní nádobku a to taky většina dělá (pokud náhodou nemáte, můžete si za 5 kč koupit přímo na místě). Jde mi hlavně o to neshromažďovat doma další plastové krabičky, když se snažím už těch co tu mám zbavit.....takže pokud si do Oázy (nebo jiného podniku) půjdu pro jídlo, vždy si vezmu vlastní nádobku (nejlépe neplastovou).

čtvrtek 10. září 2015

218. den- Na jídlo používat stejné příbory, které jsem použila k vaření

Snažím se používat co nejméně nádobí, abych spotřebovala méně vody k umývání. Při vaření se mi ale stává, že je v kuchyni taková spoušť, že nemůžu najít lžičku, nebo vidličku, kterou jsem používala před chvíli a jelikož je často potřeba rychle něco udělat, tak musím vytáhnout novou. No a když pak servíruji na stůl, tak to bývá podobné a použiji další nový příbor.....občas se mi také nechce jíst něčím co už je špinavé....

Takže od teď budu při vaření pořádnější :D A taky nebudu taková fiflena, které vadí si napíchnout bramboru trochu špinavější vidličkou (ve většině případů je to stejně špína od těch samých brambor....)

středa 9. září 2015

217. den- Věnce z přírodních materiálů

Ráda si zdobím byt a moc se mi líbí věnce na dveřích. Párkrát už sem něco dala i na ty naše, ale teď v létě jsem to zanedbala.....Chtěla bych to teď co nejdřív napravit a nejen s věncem, ale i s výzdobou v celém bytě.....

Věnce na dveře se samozřejmě dají sehnat v obchodě. Dost často ale narazíte na umělé, nebo minimálně s tou vnitřní obroučkou z nějakého nepřírodního materiálu. Proto si raději věnce budu vyrábět sama z větviček a zdobit přírodními produkty. Popravdě si myslím, že to vypadá i lépe, než ty umělé......

Co vy? Máte nějakou ozdobu na dveřích? Pochlubte se :)

216. den- Proti kuřáctví

Tak se mi ty státnice včera moc nevyvedli :( Učení mi tedy stále nekončí, ale budu mít konečně i čas na jiné věci...... snad.......

Když jsem včera jela domů, uviděla jsem dvě ženské jak kouří před obchodem a když odcházeli, tak ty zbytky cigaret hodili prostě na zem. To mě strašně naštvalo. Já už tak nemám ráda kuřáky a jsem doslova alergická na cigaretový kouř, ale tohle mě fakt vytočilo. Vím, že se vajgle všude válí, ale včera, když jsem viděla s jakou samozřejmostí je hází na zem a pak si prostě vesele odkráčí, to mě fakt dopálilo (asi to umocnilo i to, že už tak jsem neměla dobrou náladu).

Já nekouřím a nikdy jsem nekouřila, protože mi to přijde prostě odporné, ale psát o tom na tento blog jsem v plánu neměla. Po včerejším zážitku ale musím, protože je to přesně to, proti čemu já jsem a rozhodně se mi nelíbí, aby se, v už tak špinavých ulicích, válely i cigarety.....

pondělí 7. září 2015

215. den- Nebrat si malé hygienické potřeby nabízené zdarma v hotelích


Tak zítra už budu mít konečně klid. Poslední velká zkouška a už žádné učení (minimálně na hodně dlouho) :)  Takže dnes to bude jen ve zkratce, ať se můžu jít naposledy učit ;)

Chtěla jsem o tom napsat už dávno, ale nějak jsem na to zapomněla. Většinou když jste ubytovaní v nějakém hotelu nebo penzionu, tak v koupelně leží malé zabalené mýdlo, někdy i šampon...je to zdarma, tak proč si plýtvat vlastní..... jenže malinké věci, které jsou takto samostatně balené jsou velmi neekologické. Proto, když už náhodou do nějakého penzionu zavítám, tak si budu brát a používat vlastní mýdlo a šampon....

neděle 6. září 2015

214. den- Špagety domácí výroby, nebo v papírové krabičce


Moje asi nejoblíbenější jídlo jsou špagety. Mohla bych jich sníst kila :D. Ani k nim nepotřebuji nějakou speciální omáčku, vždycky jsem si je dělala jen se sýrem a když jsem omezila mléčné výrobky, tak jsem se naučila jíst kečup (jen kvůli špagetám :D) a začala jsem si dělat špagety s kečupem.....

Jenže takové špagety se prodávají jen balené. Aspoň zatím jsem je neviděla prodávat na váhu (jiné druhy těstovin mají v potravinové brontosauři bance, kde si můžete nabrat kolik chcete do vlastního obalu). Někdo by se možná dokázal jedení špaget vzdát, ale já bych to bez nich nezvládla :D Takže mi nezbývá, než si je začít vyrábět doma. Je na to i speciální přístroj, ale podívám se zda by to nešlo i bez něj.....

A v případě akutní potřeby špaget, kdybych neměla žádné udělané do zásoby (jestli to vůbec jde?), bych se spokojila i s kupovanými, balenými v papíře.....

sobota 5. září 2015

213. den- O každé věci přemýšlet zda ji opravdu potřebuji

Je to asi jedna z hlavních zásad pro snížení odpadu a určitě jsem o tom už v několika příspěvcích psala, ale nikdy jsem to neuvedla jako samostatný bod.

Při každém nákupu se snažím vybírat jen to co opravdu potřebuji, ale občas se samozřejmě stane, že se neuhlídám a koupím nějakou blbost, jen proto, že se mi prostě líbí. Stává se to ale čím dál méně...

Také u nakupování přemýšlím nad tím, zda se věc nedá pořídit bez obalu, nebo alespoň s obalem v šetrnějším provedení (třeba papírovém), případně zda ji nemůžu nahradit něčím z tohoto pohledu vhodnějším ...

pátek 4. září 2015

212. den- Svačiny v neplastových obalech


Dnes hodlám opět strávit den v knihovně. Oběd už mám nachystaný ve skleničce a ještě zbývá zabalit svačinku, aniž bych použila plastový sáček. Tahat s sebou pět zavařovaček s jídlem, to se mi moc nechce, takže pro dnešek použiji papírové sáčky, co tu mám z nákupů a jeden látkový pytlík ( až bude čas, tak si jich ušiji víc). Na internetu jsem také našla obchůdky přímo se svačinovými látkovými obaly, některé vypadají moc pěkně  (např. www.magsbags.cz), možná si nějaký objednám k narozeninám:)

čtvrtek 3. září 2015

211. den- Ocet ve skle


Hned vedle olejů se mi začínají hromadit i různé druhy octů ( o těch už jsem vůbec netušila, že jich je tolik :D ). Obyčejný ocet používám dost často, hlavně na úklid a teď nově i na umývání vlasů. Pro vaření jsem si dle instrukcí v receptech pořídila ještě balsamikový a jablečný ocet. Ty se prodávali jen ve skle, takže tam nebylo co řešit, ale obyčejný ocet jsem ve skel ještě neviděla, to musím víc pohledat.....

210. den- Oleje ve skle


Když už jsem začala s oleji, tak bych měla také dodat, že oleje budu kupovat jen ty ve skle a ne v plastu.

 Dřív jsme doma vždy používali jen obyčejný slunečnicový nebo řepkový olej na smažení a občas se do něčeho kápl olivový, ale nikdy mě nenapadlo, že je ještě tolik jiných druhů oleje. To až jsem se začala zajímat o zdravou stravu a vaření, tak jsem začala objevovat i jiné oleje než ty co se používali v naší kuchyni. Teď jsem si nově pořídila sezamový olej. Samozřejmě ve skle;)

209. den- Používat oleje lisované za studena


Nevím jestli to tak úplně souvisí s ekologií, ale k přírodnějšímu a zdravějšímu životu to blízko má a o to se ve své výzvě snažím také. Každý asi ví, že oleje jsou buď lisované za studena (v lepších kuchařkách je u oleje vždy upozornění, že je vhodnější používat tento olej), který se lisuje šetrněji a zůstávají v něm všechny nám prospěšné látky. Druhým a asi častěji používaným olejem je ale tepelně upravovaný rafinovaný olej, který je během procesu výroby zbaven všech vitamínů a vůní a tudíž nám nijak zdravotně neprospěšný.

Kdybych chtěla zhodnotit ekologické hledisko těchto dvou druhů, tak je nejspíš proces výroby rafinovaného oleje méně ekologický, protože používá vysoké teploty a kdoví jaké látky..... takže i z tohoto hlediska rafinovaný olej prohrává.

Olej lisovaný za studena je trochu dražší, ale jelikož mi vydrží vždy dlouho, tak to nepovažuji za velkou investici. Když si vezmete kolik lidé utrácí za vitamínové náhražky, tak je tento olej (který vitamíny obsahuje přirozeně) mnohem levnější ;)

208. den- Nepoužívat umělé osvěžovače vzduchu

Už dlouho si říkám, že by to chtělo trochu ovonět u nás v koupelně a na záchodě. Je to starý byt a občas se z odpadu line nepěkná vůně......otevření okýnek, které vedou do středu baráku moc nepomáhá, takže jsem se rozhodla pro nějakou přírodní "voňavku". Zapálit si vonnou svíčku na záchodě by asi nebylo moc bezpečné, tak jsem koukala po jiné variantě. Jako vždy mě nezklamala stránka home-made.cz, kde jsem našla TENTO jednoduchý recept na domácí osvěžovač vzduchu:

Budete potřebovat:
1 pěknou sklenici s víčkem
100 g jedlé sody 
8 kapek esenciálního oleje oblíbené vůně Rozmarýn, Citronová tráva, Levandule, Grep
tlustou jehlu na proděravění víčka.

 Jedlá soda absorbuje pachy, společně s esenciálním olejem udrží prostor, kde bude uložen (WC, koupelna, lednice, dětský pokoj, ložnice, herna...), přirozeně svěží. Do sklenice nasypte sodu a zakápněte esenciálním olejem.
Náplň měňte dle potřeby 1-2x za měsíc. 

207. dne- Chovatelské potřeby z bazaru apod.

Momentálně pro našeho psíka sháníme jen obojek, jak už jsem psala, ale ten jsem bohužel nikde v bazaru neobjevila. Jen ty elektrické a to nechci.....ale kdyby mě to napadlo dřív, tak se tu dá objevit spousta potřeb pro zvířátka. Hlavně všechny možné druhy klecí, akvárií, ohrádek, přepravek a taky je zde plno hraček, hlavně pro hlodavce. Pokud vám vadí kupovat si opotřebované věci pro zvířátka, tak při chvilce hledání narazíte i na úplně nové nepoužité věci. Lidé je třeba dostanou a nepotřebují, tak je hned prodávají......

Minulou zimu jsem koupila hračky a postrojek na dobročinném bazárku pro útulek Tibet. To je úplně nejlepší varianta, protože nákupem v takovém bazárku ještě přispěji na dobrou věc, což činnost útulku podle mě určitě je. Nejradši bych si pár zvířátek hned vzala domů, ale mám to zakázané:( 

Útulek Tibet o.s. organizuje dobročinné bazárky myslím každého čtvrt roku, já je až na ten zimní vždycky propásla:/ Jestli bude i teď na podzim, tak bych tam ráda zase zašla a darovala i nějaké věci. Není to bazar jen chovatelských potřeb, ale úplně všeho na co si vzpomenete. Pamatuji si, že minule tam bylo spousty oblečení, knih, nádobí, bižuterie, ale třeba i vonné olejíčky a nějaká elektronika .....prostě od všeho něco:)

úterý 1. září 2015

206. den- Místo brýlí nosit slamák


Tato změna u mě proběhla vlastně z nutnosti. Měla jsem troje brýle. Všechny jsem si poctivě opravila, protože měly prasklou obroučku. Jenže jedny se mi někam zatoulali a teď nemám moc čas uklízet a hledat.....a u těch druhých dvou mi upadla nožička. Jednu jsem ztratila a tu druhou jsem zatím nepřipevnila..... Měla jsem problém vyjít na sluníčko, protože mi to hrozně vadí, když se musím šklebit.....naštěstí jsem si vzpomněla, že mám někde ve skříni zaházený slamák.....takže teď chodím jak farmář ve slamněném klobouku :D Upřímně si ale myslím, že mi moc sluší ;)

No ale až dnes mi došlo, že je to vlastně ekologická vychytávka. Všechny mé brýle jsou z plastu, zatímco slamák je jen sláma (i když ten můj tam má nějakou plastovou objímku, která to asi celé drží :/ ). Takže pokud to nebude úplně vadit, jako třeba když bych měla nějak moc pěkně načesané vlasy, tak budu místo brýlí nosit slamák:)

205. den- Nedávat si oběd do plastových krabiček

Trávím teď skoro každý den v knihovně a dělám si svačiny a obídek s sebou. To znamená, že mám plný batoh krabiček a sáčků s jídlem.....
Dnes jsem se rozhodla, že si svůj pobyt v knihovně trochu "odplastím" a začnu si oběd (pro začátek) chystat do něčeho jiného než do plastové krabičky. Měla jsem uvařenou rýži s nivou a majdou a nebylo jí moc, takže mi stačila menší sklenička od marmelády. Ani to není tak těžké jak jsem myslela.....ještě musím vyzkoušet jestli se z toho nebude jíst moc nepohodlně, ale řekla bych, že to bude v pohodě ;)