pátek 24. dubna 2015

83. den- Nekupovat produkty testované na zvířatech

foto z http://www.vegan-fighter.com/

Mám v diáři minimálně jednou týdně poznamenaný nějaký významný, mezinárodní nebo světový den něčeho (oslavovat se dá opravdu každá maličkost:)).Dnešek není moc veselým svátkem, je totiž Světový den laboratorních zvířat (už od roku 1979). Měli bychom se aspoň dnes tedy zamyslet nad těmi tvory, kteří dost často nesmyslně (aspoň podle mě) umírají při pokusech v laboratořích. 

Jedná se 115 zvířat ročně , jsou to myši, krysy, morčata, králíci, psi, kočky, opice, ryby.V Česku se situace pomalu zlepšuje, ale stále zde ještě ročně zemře několik stovek tisíc zvířat. Jsou zde zakázány testy kosmetiky (od roku 2013 v celé EU) a zbraní.

Zvířata jsou využívána k testování léčiv, chemických látek, hnojiv, pesticidů, barev, prostředků pro domácnost, kosmetických složek, geneticky modifikovaných organismů, přírodních látek a jejich směsí atd. Dále jsou zvířata používána k výzkumu léčebných postupů a operací, k produkci různých látek (např. v imunologii) a v tzv. základním výzkumu. Při něm jde především o rozvoj vědeckého poznání, zkoumání reakcí na podněty, vliv různých faktorů na organismus atd.
Mnoho zvířat je používáno i pro výuku na středních a vysokých školách a pro ekologické i etologické (výzkum chování zvířat) studie.

Nejčastějším argumentem, proč se pokusy na zvířatech musí provádět jsou léky a zkoumání nemocí. Jenže jak můžeme na 100% vědět, že něco co neublíží králíkoví,který se od člověka liší jak anatomicky, tak celým fungováním těla, neublíží i nám ? Už v několika případech se stalo, že léky otestované na zvířatech a dané do prodeje, způsobovaly zdravotní problémy lidem (preparáty Lipobay®, Vioxx®, Trasylol®, Acomplia® a TGN1412) ,naopak mnoho léků jako penicilin, aspirin, ibalgin, insulin způsobovaly problémy zvířecímu organismu a kdyby byly testovány jen na nich, tak by jsme je dnes nemohli používat....A nejen, že zvířecí organismus může fungovat na různé látky odlišně než lidský, ale také se musí brát v potaz okolnosti testování. Zvíře je ve stresu a  testovaná látka (například nemoc) je mu aplikována uměle a s rychlím efektem, což může také vyvolat odlišné reakce.

V dnešní moderní době, plné technických vymožeností by nebyl problém jakékoli testy na zvířatech vyměnit za jiné alternativy jako třeba testy na lidských buňkách a tkáních.  Další metody ZDE

Jak už jsem psala, zvířata netrpí jen kvůli vývoji léků, ale většinou kvůli zbytečným testům. U mě je to hlavně kosmetika, nechápu proč by měli umírat tisíce morčat, aby si pak nějaká ženská mohla na obličej napatlat nový odstín makeupu. Někde jsem také viděla zmínku o testech spojených s cigaretami a alkoholem, to už mi přijde úplně absurdní.

Co můžeme tedy mi, spotřebitelé, udělat, pro všechny ubohé tvory, kteří dnes "slaví" svátek? Určitě nekupovat minimálně kosmetiku a přípravky do domácnosti, které byly na zvířatech otestovány ( značky, které mají certifikát netestovanosti na zvířatech HCS a HHPS najdete ZDEZDE jsou loga, které také garantují, že výrobek nebyl testovaný na zvířatech). Pokud se provádějí testy na zvířatech ve vaší škole, tak je odmítat. Můžete být také aktivní a psát firmám a značkám aby s testy přestali, šířit informace v okolí ( na tuto adresu  info@svobodazvirat.cz si můžete napsat o tištěné materiály, které pak budete distribuovat). Od Svobody zvířat si také můžete zdarma půjčit výstavu s tématem testování a uspořádat ji na nějakém veřejném místě, jako škola, knihovna...je to 8 panelů o rozměrech 100x70cm na výšku, panely jsou k zavěšení. V případě zájmu pište na e-mail vystavy@svobodazvirat.cz . Spousty dalších možností jak pomoci pokusným zvířátkům ZDE , najde tu i aktuální kampaně, které můžete podpořit.

Všechny informace jsem získala ze stránek www.svobodazvirat.cz 
www.pokusynazviratech.cz a www.netestovanonazviratech.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat