pondělí 6. dubna 2015

65. den- Kupovat vejce z volného chovu


Když jsou ty Velikonoce, tak jsem si myslela, že bude dobré říct si něco o vejcích a hlavně o slepičkách, která vajíčka snáší.

Většinou když si představujeme slepici, která klade vajíčka, tak ji vidíme v kurníku a běhat po zahradě. Tak to ale bohužel není. Valná část vajec, co si kupujeme pochází z velkochovu, kde jsou slepice v lepším případě chovány v hale s podestýlkou, kde ale nikdy neuvidí slunce a prostoru vzhledem k velkému počtu slepic také moc nemají. Tyto slepice se však mají ještě dobře v porovnání se slepicemi chovanými v klecích (nemají možnost pohybu a celý život (pouhé dva roky!!) stojí na mřížích). V Česku bohužel ještě stále převládá tato klecová metoda chovu ( 84%). Od roku 2012 sice platí zákon o lepších podmínkách pro slepice v klecích, ale pořád je to chov uvnitř v kleci na možná o trochu větším, ale pořád malém prostoru. Do lepších podmínek se zahrnulo rozšíření prostoru o 200 centimetrů čtverečních, místo na broušení drápků, místo na klování a hrabání (destička s drolivým materiálem), bidýlko a hnízdo na snášení.

Jinou variantou chovu než v hale nebo kleci je chov slepic s volným výběhem, kde se slepice můžou dostat ven z objektu, mají prostor a možnost projevit své přirozené chování ( hrabání,popelení, mávání křídly...). Úplně nejlepší alternativou jsou biochovy- se slepičkami se zde dobře zachází, můžou zde žít se vší přirozeností a dostávají krmení v biokvalitě (krmení nosnic by prý mělo nejvíce ovlivnit kvalitu vejce). Pokud máte možnost odebírat vejce z domácího chovu, kde se slepičkami správně zachází, tak je to také dobrá možnost.

Jak na kupovaném vejci poznat odkud pochází? Myslím, že většinou je vysvětlivka napsaná i na krabičce od vajec, mělo by to být takto- důležité je první číslo kódu na vajíčku, to značí chov následovně: 0- ekologický/bio chov, 1- chov s volným výběhem, 2- chov v hale s podestýlkou, 3- klecový chov. Je škoda, že se lidé dívají jen na cenu a toto číslo je nezajímá:(

Ještě bych se tu chtěla zmínit o jedné možnosti jak slepičkám pomoci- tzv. adopce. 
Slepice po nějakém čase přestane být tak produktivní, aby se chovatelům vyplatila, nebo je v hodně špatném stavu, v takových případech je prodána na jatka. Vy můžete aspoň některou zachránit tím, že  ji koupíte sami a dopřejete jim prožít zbytek života v lepších podmínkách, pokud na to máte možnosti opatřit jí prostor a to správné zázemí. Já bohužel zahrádku nemám, ale jestli jednou mít budu, tak si tam nějakou slepičku určitě pořídím.....

O záchraně slepic se můžete více dočíst zde: http://www.slepicevnouzi.cz/

1 komentář:

  1. Mně je těch slepic, co žijí v klecích, tak líto. Proto bych si nikdy nekoupila vejce v obchodě. Nechci podporovat toto týrání. My máme velko chov slepic, takže o vajíčka nemáme nouzi. Ty naše se mají ale jako v bavlnce. Dostávají trávu a kvalitní krmivo a na vajíčkách je to hodně znát. Fascinuje mě, jak jsou slepice chytré. Vajíčka snáší jenom na snášková hnízda a jinam ne, nebo o tom alespoň nevím :-) .

    OdpovědětVymazat