pátek 3. dubna 2015

62. den- Snížit spotřebu živočišných produktů

Jeden z bodů, který mi při úterním testu přidal na spotřebě CO2 byla konzumace živočišných produktů. Jsem vegetariánka, takže maso nejím. Vyhýbám se i vajíčku, ale mléčné výrobky si dávám téměř každý den. To bych chtěla od dneška změnit a sýry, jogurty a mléko si dopřávat jen výjimečně a časem třeba přestat jíst úplně.

O "vypouštění" metanu hospodářskými zvířaty, který je ještě škodlivější než oxid uhličitý (1t metanu =zhruba 20t CO2) je na internetu velké množství článků. Spousty odborných prací, známých osobností, politiků a vědců apeluje na lidi aby snížili množství zkonzumovaného masa a přispěli tak ke snížení skleníkových plynů. V jedné studii od OSN je dokonce zmíněno, že velká konzumace masa je jedním z nejnebezpečnějších činů pro životní prostředí.

Dalším problémem je, že chov dobytka je náročný jak na vodu tak na půdu. Ne aby měli zvířátka dost místa na běhání, ale kvůli pěstování soji, kukuřice, pšenice...kterými se zvířata krmí. Kdyby se půda raději využila pro pěstování plodin, které by nebyly pro dobytek, tak by se nakrmilo mnohem více lidí, než konzumací masa. Pro představu tu mám takový příklad (už bohužel nevím zdroj): 2 hektary půdy uživí buď 1 masožravce, 14 vegetariánů nebo 50 veganů.

P.S Zítra se uskuteční globální vegan běh ( http://veganka.cz/4-duben-globalni-vegansky-beh/ ) říkala jsem si, že nejen, že si ho půjdu zaběhnout (jen tak pro sebe), ale že od zítra si udělám takový veganský měsíc, tedy měsíc kdy nebudu jíst žádné živočišné produkty. Zkusíte to také? ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat