čtvrtek 2. dubna 2015

61. den- Používat užší hrnce než je plotýnka a vždy vařit pod pokličkou

Dnešním tématem je uhlíková stopa při vaření. Tady jsem na tom relativně dobře- máme plynový sporák (ten by měl být lepší než elektrický, jelikož ten je ztrátový- více zde:  http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz/jak-snizit-emise/vareni.html ), pak také používáme rychlovarnou konvici (ta je zase výhodnější než vařit vodu na sporáku). Mikrovlnou troubu nemáme a ani ji neplánuji pořizovat (měla by ale být vhodná na ohřívání malých porcí).

Na co si ale musím dávat při vaření pozor je správná velikost hrnců, které dávám na sporák (měl by být užší než je plotýnka-rychleji se ohřeje obsah), a také aby neměly vyboulené dno.
Nejdůležitější ale je abych vždy dávala na hrnec pokličku (to může ušetřit až 300% energie).
Dobrou variantou jsou tlakové hrnce,ale ten bohužel nemám.

Žádné komentáře:

Okomentovat