čtvrtek 30. dubna 2015

89. den- Jíst plevel

Včera jsem vymýšlela pohoštění k večernímu posezení u ohně a napadlo mě udělat salát z toho co roste venku. Jako každý rok máme oslavy Beltine u kamarádky na vesnici, sedíme u ohně, povídáme si a zkoušíme různé tradiční rituály, k jídlu se podává špekáček, hermelín, lilek a brambůrky.

Letos jsem to chtěla udělat trošku jiné, takže upeču domácí chléb a ovesné sušenky, udělám zázvorovou limonádu a salát bych chtěla vytvořit z ředkviček,cibulky,mrkve a toho co najdu cestou do Hajan (to je vesnička, kde bydlí kamarádka:)) plus do toho zamíchám nějaká semínka.

Musím si ještě nastudovat, jestli nejsou nějaké bylinky jedovaté, ale asi se budu držet hlavně toho co určitě identifikuji jako kopřiva, jetel, pampeliška....

No snad se to bude dát jíst :)


středa 29. dubna 2015

88. den- Nekupovat balené luštěniny (malá balení)


Původně jsem dnes chtěla psát o tanci, jelikož je dnes mezinárodní den tance, ale nenapadla mě vůbec žádná spojitost s ekologií, takže se tak leda půjdu proskočit do parku mezi stromy :D

Místo toho dnes zavádím pravidlo, že už nebudu nakupovat žádné luštěniny v plastových obalech, jen když by to bylo nějaké velké balení, to bych asi udělala malou výjimku, ale ty malé balíčky, co jsou běžně v obchodech určitě ne. Trochu mi v tomto už nějaký čas pomáhá obchůdek u nás v Brně ve městě, kde se dá spousta surovin nasypat a navážit do vlastního sáčku (luštěnin tam mají velký výběr:)).

úterý 28. dubna 2015

87. den- Nekupovat minerálky v plastu

Opět mi přítel zakázal zrušit veškeré pití z plastu, protože ještě občas něco koupí, takže jsem usmlouvala alespoň minerálky (vincentka ve skle je povolena) :) Já si naposledy koupila minerálku v petce asi před měsícem, když jsem si na celodenní práci zapomněla vzít vlastní pití (už nesmím zapomínat :D)

pondělí 27. dubna 2015

86.den- Mít pořádek ve věcech, aby se neztráceli

Tohle je pravidlo speciálně pro mě :D Jsem hrozná bordelářka a věčně nemůžeme doma něco najít.... někdy i něco, co je potřeba a neobejdeme se bez toho. Jako třeba asi před měsícem jsme zničeho nic ztratili náhubek. Pár dní jsme ho hledali na všech možných místech, ale nikde nebyl a jelikož pořád někam jezdíme a do šalin a autobusů pejsek bez košíku nesmí, tak jsme koupili nový. A co se o víkendu nestalo? Balíme se na chatu a najednou z tašky vypadne starý náhubek :D

Tohle byl zrovna příklad, u kterého moc nevadilo, že se koupil nový, stejně jsem doma chtěla mít dva náhubky a cenově to taky nebyl moc problém, ale můžeme postrádat něco jiného, co už nebude potřeba mít víckrát a bude to drahé, nebo často taky nemůžu najít různé důležité papíry, nebo si něco opisuju z knížky a pak to taky ztratím a musím to psát znova....no prostě, tím že mám ve všem nepořádek, tak zbytečně kupuju/dělám vše znova. 

Takže postupně začnu všechny skříně, šuplata, poličky a škvíry uklízet a přerovnávat a dělat si systém. Jednak určitě objevím další ztracené cennosti a jednak si na vše vyčlením jedno místo (kam pak ale danou věc musím vždy odkládat..) a tak ji už neztratím.....

No jsem zvědavá jak dlouho nám to tu pak uklizené vydrží :D 

neděle 26. dubna 2015

85. den- Staré oblečení použít na hadry

Dnes mi asi definitivně dosloužilo jedno z triček. Už je tam tolik dírek, že ani na doma ho nejde nosit :D Jako další využití jsem pro něj tedy našla místo mezi hadrami (které se skládají taktéž ze starého oblečení, takže se mu tam bude líbit :D).

sobota 25. dubna 2015

84.den- Namáčet špinavé nádobí přes noc do vody

Poslední dobou moc nestíhám, takže se mi ve dřezu nakupilo hodně nádobí a obzvlášť hrnce už jsou pěkně zaschlé........asi by to stálo mnohem víc vody a času než normálně je umýt, takže jsem si je namočila přes noc a teď je umyji jednodušeji (nejdřív v té samé vodě, v které byli namočené, a pak to jen opláchnu studenou).

pátek 24. dubna 2015

83. den- Nekupovat produkty testované na zvířatech

foto z http://www.vegan-fighter.com/

Mám v diáři minimálně jednou týdně poznamenaný nějaký významný, mezinárodní nebo světový den něčeho (oslavovat se dá opravdu každá maličkost:)).Dnešek není moc veselým svátkem, je totiž Světový den laboratorních zvířat (už od roku 1979). Měli bychom se aspoň dnes tedy zamyslet nad těmi tvory, kteří dost často nesmyslně (aspoň podle mě) umírají při pokusech v laboratořích. 

Jedná se 115 zvířat ročně , jsou to myši, krysy, morčata, králíci, psi, kočky, opice, ryby.V Česku se situace pomalu zlepšuje, ale stále zde ještě ročně zemře několik stovek tisíc zvířat. Jsou zde zakázány testy kosmetiky (od roku 2013 v celé EU) a zbraní.

Zvířata jsou využívána k testování léčiv, chemických látek, hnojiv, pesticidů, barev, prostředků pro domácnost, kosmetických složek, geneticky modifikovaných organismů, přírodních látek a jejich směsí atd. Dále jsou zvířata používána k výzkumu léčebných postupů a operací, k produkci různých látek (např. v imunologii) a v tzv. základním výzkumu. Při něm jde především o rozvoj vědeckého poznání, zkoumání reakcí na podněty, vliv různých faktorů na organismus atd.
Mnoho zvířat je používáno i pro výuku na středních a vysokých školách a pro ekologické i etologické (výzkum chování zvířat) studie.

Nejčastějším argumentem, proč se pokusy na zvířatech musí provádět jsou léky a zkoumání nemocí. Jenže jak můžeme na 100% vědět, že něco co neublíží králíkoví,který se od člověka liší jak anatomicky, tak celým fungováním těla, neublíží i nám ? Už v několika případech se stalo, že léky otestované na zvířatech a dané do prodeje, způsobovaly zdravotní problémy lidem (preparáty Lipobay®, Vioxx®, Trasylol®, Acomplia® a TGN1412) ,naopak mnoho léků jako penicilin, aspirin, ibalgin, insulin způsobovaly problémy zvířecímu organismu a kdyby byly testovány jen na nich, tak by jsme je dnes nemohli používat....A nejen, že zvířecí organismus může fungovat na různé látky odlišně než lidský, ale také se musí brát v potaz okolnosti testování. Zvíře je ve stresu a  testovaná látka (například nemoc) je mu aplikována uměle a s rychlím efektem, což může také vyvolat odlišné reakce.

V dnešní moderní době, plné technických vymožeností by nebyl problém jakékoli testy na zvířatech vyměnit za jiné alternativy jako třeba testy na lidských buňkách a tkáních.  Další metody ZDE

Jak už jsem psala, zvířata netrpí jen kvůli vývoji léků, ale většinou kvůli zbytečným testům. U mě je to hlavně kosmetika, nechápu proč by měli umírat tisíce morčat, aby si pak nějaká ženská mohla na obličej napatlat nový odstín makeupu. Někde jsem také viděla zmínku o testech spojených s cigaretami a alkoholem, to už mi přijde úplně absurdní.

Co můžeme tedy mi, spotřebitelé, udělat, pro všechny ubohé tvory, kteří dnes "slaví" svátek? Určitě nekupovat minimálně kosmetiku a přípravky do domácnosti, které byly na zvířatech otestovány ( značky, které mají certifikát netestovanosti na zvířatech HCS a HHPS najdete ZDEZDE jsou loga, které také garantují, že výrobek nebyl testovaný na zvířatech). Pokud se provádějí testy na zvířatech ve vaší škole, tak je odmítat. Můžete být také aktivní a psát firmám a značkám aby s testy přestali, šířit informace v okolí ( na tuto adresu  info@svobodazvirat.cz si můžete napsat o tištěné materiály, které pak budete distribuovat). Od Svobody zvířat si také můžete zdarma půjčit výstavu s tématem testování a uspořádat ji na nějakém veřejném místě, jako škola, knihovna...je to 8 panelů o rozměrech 100x70cm na výšku, panely jsou k zavěšení. V případě zájmu pište na e-mail vystavy@svobodazvirat.cz . Spousty dalších možností jak pomoci pokusným zvířátkům ZDE , najde tu i aktuální kampaně, které můžete podpořit.

Všechny informace jsem získala ze stránek www.svobodazvirat.cz 
www.pokusynazviratech.cz a www.netestovanonazviratech.cz

čtvrtek 23. dubna 2015

82. den- Přírodní léčba spálenin

Sice ještě nezačal ten pravý pařák, ale já už se stihla pěkně spálit :/ 

Na opalovací krém je už pozdě, tak jsem si začala hledat nějakou babskou radu na spáleninu, našla jsem tyto typy:

1. Obklad ze zeleného nebo mátového čaje 
2. Spáleninu potírat okurkou nebo bramborem
3. Jablečný ocet
4. Aloe Vera

Tak já jdu zkoušet obklady, snad nějaký pomůže.....

Znáte ještě nějaké jiné fígle na spáleniny?


středa 22. dubna 2015

81. den- Oslavit Den Země


Úplně jsem se dopředu zapomněla zmínit, že se dnes slaví velký enviromentální svátek Den Země (něco málo o jeho histori ZDE). V rámci oslav tohoto dne, už proběhli a ještě budou probíhat různé akce pro veřejnost, hlavně o víkendu.

Já jsem si řekla, že dnešek oslavím tak, že budu celý den v přírodě. Naštěstí mi to vyšlo i pěkně s brigádou, při které jsem se půl dne hrabala v hlíně na čerstvém vzduch:) Teď si dám svačinku a vyrazíme s psíkem na Lesnou na ekostezku (abych se i trochu vzdělávala;)).

úterý 21. dubna 2015

80. den- Dávat jídlo do mixeru rozkrájené na co nejmenší kousky

Není to nic světoborného, jen taková malá rada jak urychlit mixování a zkrátit tedy dobu kdy se čerpá elektřina. Prostě si jen dát trochu práce a suroviny, které chci rozmixovat, tam dávat ve stavu, kdy už vlastně moc mixovat nepotřebují :D

79. den- Přírodní šampon

Včera jsem se bohužel nedostala k počítači (dnes to není o moc lepší :D ), ale s tím krásným počasím je škoda netrávit čas venku.....takže to doženu teď.....

Dnes mi došel šampon, tak může konečně přijít na řadu můj dlouho schovávaný recept na výrobu vlastního bylinkového:)  Před časem jsem udělala velký nákup přísad na výrobu všech věcí z drogerie co používám, abych ,až mi dojdou, mohla přejít na přírodní doma vyrobené produkty a konečně nastal čas na jeden z nich ŠAMPON ......

Nemám žádný vlastní recept, na internetu a v knížkách jich najdete určitě spousty, já se rozhodla vyzkoušet jeden ze stránek www.home-made.cz (je tam hned několik receptů na šampon, tento mi připadal nejjednodušší...)

Ingredience
lahvičku na šampon 
- bylinky (mastné vlasy: kopřiva, pampeliška; suché vlasy: meduňka, černý bez, proti lupům: máta, pokud máte vlasy normální, je to na Vás, kterákoli bylinka jim udělá dobře)
- pár kapek esencialního oleje dle Vaší chuti a nálady (vybírat můžete ZDE)
- 4 lžíce nastrouhaného olivového mýdla (koupit můžete ZDE)
- převařená destilovaná voda
- pokud chcete prodloužit trvalivost šamponu tak i konzervant(ZDE) 


Postup:
Převařte 1 hrnek vody.
Vmíchejte nastrouhané olivové mýdlo.
Přidejte 2 kapky esenciálního oleje a hrst bylinek dle Vašeho výběru.
Vše nechte tak do druhého dne, poté sceďte, přelijte do lahvičky a je to. Skladujte v chladu, vydrží až týden.



http://www.home-made.cz/2012/07/domaci-vonavy-bio-sampon-za-par-korun.html?q=%C5%A1ampon

Ještě jsem ho nevyzkoušela, až tak učiním, tak napíšu jak se mi osvědčil:)



neděle 19. dubna 2015

78. den- Pozitivismus

Pozitivní myšlení asi není žádná ekologická změna, ale myslím, že s optimistickým pohledem na svět se mu dá mnohem více pomoci:)  Když má člověk to správné nadšení pro věc, nezdává se kvůli malým nezdarům a vidí věci pozitivně, tak může být úspěšný v čem bude chtít, třeba i v záchraně planety :D

sobota 18. dubna 2015

77. den- Nekupovat věci z kůže a kožešiny a protestovat proti chovu kožešinových zvířat

Asi před dvěma lety jsem sháněla podpisy na petici o zákazu chovu kožešinových zvířat, teď se spustila nová kampaň za zrušení kožešinových farem a znovu se podepisuje petice. Iniciátorem je tentokrát neziskovka OBRAZ- obránci zvířat a na jejich stránkách www.obrancizvirat.cz si o této kampani můžete vše přečíst, podívat se na záběry trpících zvířat na farmách a také podepsat petici (případně vytisknout a sehnat další podpisy).

Krom toho, že se budu snažit opět sbírat podpisy a samozřejmě nekoupím nic co by bylo z kůže nebo kožešiny, tak ani nevlezu do obchodu, o kterém vím, že se tam takovéto věci prodávají.

pátek 17. dubna 2015

76. den- Nebrat si propagační materiály

Je to podobné jako u reklamních předmětů, možná ne tak moc špatné, ale přece jen zbytečné. Pokud mě něco zajímá, tak si to buď zapamatuji, nebo napíšu a doma se na to podívám na internetu. 

Došlo mi to, jak teď chodím na přednášky VeganFestu, tak se mi v tašce už pěkný štos letáčků nakupil. Většinou tam mají i plakát s tím stejným, takže si ho můžu vyfotit nebo opsat to důležité. Zase se tímto přístupem ušetří nějaký ten stromeček:)

čtvrtek 16. dubna 2015

75. den- Nebrat si účtenky, pokud je nepotřebuji

Byla jsem dnes nakoupit v malém obchůdku se zdravými potravinami a když jsem platila, tak se mě paní zeptala jestli chci účtenku, tak jsem řekla, že ne a ona ji ani nevyjela. To mě mile překvapilo, protože ve většině obchodů ji vždy vyjedou a buď si ji vezmu nebo ji vyhodí, ale nikdy se mi nestalo, že by ji nevytiskli. Takže zkusím říkat dopředu aby mi ji vůbec nevyjížděli, uvidím jestli to bude problém:) 

středa 15. dubna 2015

74. den- Nekupovat pytlíkové čaje

Mám moc ráda čajíky a doma máme velký výběr všech chutí a druhů. Kromě černého mi chutnají snad všechny- bylinkové, ovocné (takové ty opravdu voňavé;) ) i zelené....Snažím se teď dělat dobré změny i pro své zdraví, takže jsem přestala pít studené po jídle a začala jsem si dávat čaj. Tak mě napadlo, že se zvýšením konzumace čaje bych ho mohla zapojit i do této výzvy- takže zavádím pravidlo už žádné pytlíkové čaje, které tvoří více odpadu. Já sama je nikdy nekupuji (přijdou mi šizené a nemají tak dobrou chuť jak sypané), ale občas nějaký dostaneme, tak to musím zatrhnout........


úterý 14. dubna 2015

73. den- Jíst přímo z hrnce/pánvičky

Mám tenhle týden fofry, takže takové věci jako vyváření úžasných jídel a pěkné stolování je pasé. V rámci snížení času věnovaného úklidu si také tento týden moc nepotrpím na talířích a obědy do sebe hážu přímo z hrnce. Zní to sice možná trochu nekultivovaně a asi bych s takovýmto způsobem stolování neuspěla pokud by přišla návštěva, ale když jím sama nebo s přítelem, tak to podle mě ničemu nevadí a ušetří to čas, vodu i elektřinu:)

pondělí 13. dubna 2015

72. den- Jíst lokální potraviny

V sobotu v Brně začal 4 ročník Vegan festu, plný zajímavých přednášek a akcí. Program a vše o festivalu najdete zde: www.veganfest.cz (možná už jsem to v nějaké příspěvku zmiňovala, ale to nevadí:)).  

Včera jsem se na jednu z přednášek (Veganství pro začátečníky) vydala se sestrou a moc se nám to líbilo. Pan Futák mluvil zajímavě a hodně jsem se s jeho názory ztotožnila. Všechno co dělá, tak dělá s ohledem na životy zvířat a přemýšlí o ekologickém dopadu. Nejvíc jsem si z jeho řečnění vzala k srdci to, že by lidé měli jíst to co se pěstuje u nich doma. Žádná dovážená jablíčka plná pesticidů, žádné propagované superpotraviny jako chia semínka (místo nich doporučil lněná nebo konopná semínka-pěstují se u nás a navíc jsou levnější;)).

No, takže budu teď důkladněji koukat u každého výrobku na zemi původu. Když nenajdu český výrobek, tak aspoň aby to bylo od našich sousedů, nebo z co největší blízky, ať mě ten oběd pak stojí co nejméně výfukových plynů z kamionů:)



neděle 12. dubna 2015

71. den- Nepoužívat vatové tyčinky do uší

Chtěla jsem ještě dnes pokračovat s tématy o přírodě, ale momentálně mě nic dalšího nenapadlo, takže tu mám něco trochu jiného....

Hledala jsem štětce v takovém docela nepoužívaném šuplíku a objevila jsem velkou krabičku plnou vatových tyčinek do uší (asi jsem si je kdysi koupila kvůli nějakému tvoření, do uši jsem je snad nikdy nepoužila co vím :D ). Vatové tyčinky jsou přesně ten druh věcí na jedno použití a takové "vymoženosti" chci ze svého života vymazat. Takže až spotřebuji tu nalezenou krabičku tyčinek do uší (což potrvá opravdu dlouho :D) tak už žádné další nekoupím.....

sobota 11. dubna 2015

70. den- Vzdělávat se o Zemi, přírodě a ekologii


Včera jsem s hrůzou zjistila jak zaostalá jsem v poznávání flory. Sotva poznám jaký je to strom, o menším rostlinstvu ani nemluvím. Docela se za to stydím, takže bych v této oblasti chtěla nastolit menší samostudium a nejen v poznávání kytiček ale ráda bych toho věděla víc o celém chodu přírody, ekosystému a životním prostředí. Nejlépe abych se něco dozvěděla každý den, ale to nevím jestli budu stíhat....... Také jsem si našla spousty naučných stezek, které by mi s poznáváním přírody mohli hodně pomoci:) 

pátek 10. dubna 2015

69. den- Chodit do přírody co to jde


Dnes je opravdu krásný den, takže je škoda sedět u počítače a nejít ven. Proto bude můj příspěvek jen krátký:)

Když jsem dnes jela šalinou a kochala se krásným počasím, tak mě napadlo, že netrávím moc času v opravdové přírodě. Sice každý den chodím ven, ale většinou mám kolem sebe samý beton. A to bych chtěla změnit. Chtěla bych chodit častěji na místa kde bych mola cítit čistý vzduch, pravou zem pod nohama a vidět tu nezkaženou tvář naší planety...

A dnešek je ideálním dnem pro výlet do takových krásných míst, takže vypnout počítače a šupem mezi stromy;)

čtvrtek 9. dubna 2015

68. den- Nebrat si reklamní předměty

Rozdávat něco zadarmo je asi dobrý reklamní tah, ale také velmi neekologický. Každý samozřejmě hned skočí po čemkoli co mu někdo nabízí zadarmo a vůbec u toho nepřemýšlí, že je to něco co ani nepotřebuje nebo ani nikdy nevyužije. Je to prostě zadarmo, tak to beru....nám se doma takhle válí propisky, odznaky, lízátka.....včera přítel přinesl jojo a další flašku s vodou....

Nejde jen o samotnou věc, ale i její výrobu. Spotřebuje se při ní spousta obalového materiálu (chvíli jsem u toho pracovala, tak to vím z vlastní zkušenosti)- reklamní předmět přijde do továrny, tam se musí rozbalit (často strhnout nalepenou folii), pak se přidá reklamní štítek a opět se celý předmět musí zase zabalit.

Takže je lepší si takové věci vůbec nebrat.

středa 8. dubna 2015

67. den- Námořnická sprcha

Zapnout vodu, rychle se namočit, vypnout vodu, namydlit se, zapnout vodu, smýt ze sebe mýdlo, vypnout vodu- to je návod na tzv. námořnické sprchování. Námořníci na lodích totiž měli dost omezené zásoby pitné vody, takže šetření vody při sprchování byla nutnost. Pokud nechcete vyplýtvat zbytečně spousty vody (i peněz), je dobré tento sprchovací zvyk převzít:)

úterý 7. dubna 2015

66. den- Nechat jídlo z mrazáku rozmrznout přirozeně

Snažím se na to myslet, abych si zmrazené jídlo vyndala dopředu, tak aby stihlo rozmrznout než ho začnu připravovat, ale občas na to zapomenu. Pak se snažím rozmrazovat pomocí teplé vody, nebo začnu jídlo hned vařit. To je ale chyba! Včasným vytažením jídla z mrazáku se může ušetřit spousta energie a vody. Takže na to budu víc myslet a jídlo rozmrazovat včas ;)

pondělí 6. dubna 2015

65. den- Kupovat vejce z volného chovu


Když jsou ty Velikonoce, tak jsem si myslela, že bude dobré říct si něco o vejcích a hlavně o slepičkách, která vajíčka snáší.

Většinou když si představujeme slepici, která klade vajíčka, tak ji vidíme v kurníku a běhat po zahradě. Tak to ale bohužel není. Valná část vajec, co si kupujeme pochází z velkochovu, kde jsou slepice v lepším případě chovány v hale s podestýlkou, kde ale nikdy neuvidí slunce a prostoru vzhledem k velkému počtu slepic také moc nemají. Tyto slepice se však mají ještě dobře v porovnání se slepicemi chovanými v klecích (nemají možnost pohybu a celý život (pouhé dva roky!!) stojí na mřížích). V Česku bohužel ještě stále převládá tato klecová metoda chovu ( 84%). Od roku 2012 sice platí zákon o lepších podmínkách pro slepice v klecích, ale pořád je to chov uvnitř v kleci na možná o trochu větším, ale pořád malém prostoru. Do lepších podmínek se zahrnulo rozšíření prostoru o 200 centimetrů čtverečních, místo na broušení drápků, místo na klování a hrabání (destička s drolivým materiálem), bidýlko a hnízdo na snášení.

Jinou variantou chovu než v hale nebo kleci je chov slepic s volným výběhem, kde se slepice můžou dostat ven z objektu, mají prostor a možnost projevit své přirozené chování ( hrabání,popelení, mávání křídly...). Úplně nejlepší alternativou jsou biochovy- se slepičkami se zde dobře zachází, můžou zde žít se vší přirozeností a dostávají krmení v biokvalitě (krmení nosnic by prý mělo nejvíce ovlivnit kvalitu vejce). Pokud máte možnost odebírat vejce z domácího chovu, kde se slepičkami správně zachází, tak je to také dobrá možnost.

Jak na kupovaném vejci poznat odkud pochází? Myslím, že většinou je vysvětlivka napsaná i na krabičce od vajec, mělo by to být takto- důležité je první číslo kódu na vajíčku, to značí chov následovně: 0- ekologický/bio chov, 1- chov s volným výběhem, 2- chov v hale s podestýlkou, 3- klecový chov. Je škoda, že se lidé dívají jen na cenu a toto číslo je nezajímá:(

Ještě bych se tu chtěla zmínit o jedné možnosti jak slepičkám pomoci- tzv. adopce. 
Slepice po nějakém čase přestane být tak produktivní, aby se chovatelům vyplatila, nebo je v hodně špatném stavu, v takových případech je prodána na jatka. Vy můžete aspoň některou zachránit tím, že  ji koupíte sami a dopřejete jim prožít zbytek života v lepších podmínkách, pokud na to máte možnosti opatřit jí prostor a to správné zázemí. Já bohužel zahrádku nemám, ale jestli jednou mít budu, tak si tam nějakou slepičku určitě pořídím.....

O záchraně slepic se můžete více dočíst zde: http://www.slepicevnouzi.cz/

neděle 5. dubna 2015

64. den- Na čištění v domácnosti používat ocet a jedlou sodu

Původně jsem chtěla rozepisovat návody na čištění jednotlivých věcí v bytě zvlášť, ale myslím, že to nemá cenu, jelikož by bylo všude to samé- ocet a jedlá soda. Těmito dvěma " čistícími prostředky" se dá umýt opravdu cokoli (já tím zatím vše vyčistila). Jedinou nevýhodou je asi nevábná vůně z octa, ale to mi zas tak nevadí...Nijak to neznečišťuje životní prostředí a cenově se tomu také žádný speciální přípravek nevyrovná, takže jasná a jediná volba pro všechny budoucí úklidy ;)

sobota 4. dubna 2015

63. den- Používat mýdlo místo sprchového gelu


Připadá mi, že sprchové gely se stávají čím dál větším hitem a obyčejné mýdlo už používá málokdo... Já si sprcháč asi nikdy nekoupila, ale mám jich tu plno od narozenin, soutěží, kde se dostávali kosmetické balíčky atd. Občas jsem ho používala, když jsem se nesprchovala doma. Je to takové lepší na cesty než mýdlo, ale na druhou stranu má velkou nevýhodu ve svém obalu. Mýdlo naopak koupíte většinou v papíru, nebo se dá pořídit krájené, které nemá obal žádný. Pro cestovní účely se pak dá pořídit krabička, ve které se mýdlo může převážet místo tekutého mýdla :)

Takže od teď už jen mýdlo v pevném stavu a samozřejmě nějaké přírodní z rostlinných olejů :)

pátek 3. dubna 2015

62. den- Snížit spotřebu živočišných produktů

Jeden z bodů, který mi při úterním testu přidal na spotřebě CO2 byla konzumace živočišných produktů. Jsem vegetariánka, takže maso nejím. Vyhýbám se i vajíčku, ale mléčné výrobky si dávám téměř každý den. To bych chtěla od dneška změnit a sýry, jogurty a mléko si dopřávat jen výjimečně a časem třeba přestat jíst úplně.

O "vypouštění" metanu hospodářskými zvířaty, který je ještě škodlivější než oxid uhličitý (1t metanu =zhruba 20t CO2) je na internetu velké množství článků. Spousty odborných prací, známých osobností, politiků a vědců apeluje na lidi aby snížili množství zkonzumovaného masa a přispěli tak ke snížení skleníkových plynů. V jedné studii od OSN je dokonce zmíněno, že velká konzumace masa je jedním z nejnebezpečnějších činů pro životní prostředí.

Dalším problémem je, že chov dobytka je náročný jak na vodu tak na půdu. Ne aby měli zvířátka dost místa na běhání, ale kvůli pěstování soji, kukuřice, pšenice...kterými se zvířata krmí. Kdyby se půda raději využila pro pěstování plodin, které by nebyly pro dobytek, tak by se nakrmilo mnohem více lidí, než konzumací masa. Pro představu tu mám takový příklad (už bohužel nevím zdroj): 2 hektary půdy uživí buď 1 masožravce, 14 vegetariánů nebo 50 veganů.

P.S Zítra se uskuteční globální vegan běh ( http://veganka.cz/4-duben-globalni-vegansky-beh/ ) říkala jsem si, že nejen, že si ho půjdu zaběhnout (jen tak pro sebe), ale že od zítra si udělám takový veganský měsíc, tedy měsíc kdy nebudu jíst žádné živočišné produkty. Zkusíte to také? ;)

čtvrtek 2. dubna 2015

61. den- Používat užší hrnce než je plotýnka a vždy vařit pod pokličkou

Dnešním tématem je uhlíková stopa při vaření. Tady jsem na tom relativně dobře- máme plynový sporák (ten by měl být lepší než elektrický, jelikož ten je ztrátový- více zde:  http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz/jak-snizit-emise/vareni.html ), pak také používáme rychlovarnou konvici (ta je zase výhodnější než vařit vodu na sporáku). Mikrovlnou troubu nemáme a ani ji neplánuji pořizovat (měla by ale být vhodná na ohřívání malých porcí).

Na co si ale musím dávat při vaření pozor je správná velikost hrnců, které dávám na sporák (měl by být užší než je plotýnka-rychleji se ohřeje obsah), a také aby neměly vyboulené dno.
Nejdůležitější ale je abych vždy dávala na hrnec pokličku (to může ušetřit až 300% energie).
Dobrou variantou jsou tlakové hrnce,ale ten bohužel nemám.

středa 1. dubna 2015

60. den- Nemýt nádobí pod tekoucí vodou

Ráda bych dnes (a zřejmě ještě dalších pár dní) pokračovala se snižováním CO2 (i když nakonec neprodujuji tolik:)). S vytápěním už zřejmě víc nesvedu, tak jsem se dnes koukla co můžu udělat pro menší spotřebu teplé vody.

Opět jsem čerpala z článku na této stránce http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz/. Jako první rada (také nejvíce prospěšná) je ohřívat si vodu sami pomocí solárních kolektorů, nebo kotle na biomasu.  Až budu mít vlastní dům, tak si ho třeba pořídím, teď si ale musím vystačit s tím obyčejným co tu máme...Ostatní rady už tak náročné nejsou- nastavení ohřevu vody na max 60˚C , preferovat pákové baterie před kohoutkama (rychleji se tak nastaví požadovaná teplota vody), preferovat sprchování před koupáním- to vše už mám splněno.

Jediné v čem bych se měla polepšit je umývání nádobí. Ne, že bych při mytí měla stále puštěnou vodu, ale asi jí proteče víc než by muselo. Když si napustím dřez a nádobí umyju v něm, tak by to mělo ušetřit třikrát víc teplé vody. Nejvíce by pak měla ušetřit myčka (i když ve dvou lidech by jsme ji zřejmě ani nenaplnily, což by výhodné pak nebylo). Ale větší domácnosti by s ní měli ušetřit až 60% vody a 35-60% elektřiny. Mě ale bude stačit napuštěný dřez:)

K tématu jsem ještě našla tento zajímavý článek- http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/myjete-nadobi-rucne-tak-to-delejte-spravne , který shrnuje univerzitní studii o správném mytí nádobí a na konci máte přesný návod jak nejlépe nádobí ve dřezu umýt ;)