pondělí 30. listopadu 2015

300. den- Vánoční stromeček v květináči


Když už začal ten advent, který jsem mimochodem tento víkend úplně zasklila, tak by to chtělo taky nějaké vánoční téma ;). 
Zrovna před chvílí jsme se se ségrou vrátili z města, kde jsme byli vybrat jedličku. Je možná menší, než u vánočních stromečků bývá obvyklé, ale zase vydrží delší dobu ;) a k čemu je vlastně potřeba velký strom. Tuhle jedličku v květináči mám už počtvrté. Na jaře ji vždy vysadím u chaty, už tam máme pěknou školku :)
Taky si letos zkuste udělat Vánoce bez usychajících nebo umělých stromků a uvidíte, že budete mít radost nejen z dárečků ;)

299. den- Přírodní prostředek proti octomilkám


Sice mám zvířata moc ráda a nezabiju ani pavoučka, ale s octomilkami mi prostě došla trpělivost a hodlám se jich nemilosrdně zbavit. Máme jich v kuchyni opravdu tolik, že z toho de až hrůza. Bude to nejspíš kvůli kompostéru, ve kterém se rojí....ani síťka nepomohla :/. Už jsem ho přemístila na chodbu, ale mušky v kuchyni zůstali mršky :/.

Takže začnu tím, že všude rozložím hřebíček, ten je má prý odpuzovat. A pak nastražím pastičku v podobě octa, v které se utopí (zní to ošklivě, ale po dobrým to s nimi prostě nešlo). No a samozřejmě všude pořádně uklidím, aby je nic dalšího nelákalo......

298. den- Domácí hranolky


Když už jsem minulý týden zmínila brambůrky, tak jsem si řekla, že k nim přidám i domácí hranolky. Ty totiž také koupíte leda zabalené (nebo aspoň já jsem je jinak prodávat neviděla). Sice je nekupuji, ale co kdyby náhodou byla někdy chuť..... :D.

U brambůrek jsem taky zapomněla zmínit jejich další nevýhodu kromě obalu a tou je palmový olej, který je v sladkých i slaných pochoutkách skoro vždy. Četla jsem dnes článek o palmovém oleji a uvědomila jsem si jak málo to při nakupování sleduji, a že to vůbec nezmiňuji, když zavádím domácí výrobu nějakého jídla. Přitom pravidlo, že nebudu kupovat nic, v čem je palmový olej mám zavedeno už tak dlouho. Naštěstí většinou nakupuji jen základní suroviny, takže se palmovému oleji snad vyhýbám docela dost.....

297. den- Dort bez odpadu


Tak konečně jsem odevzdala svou práci do školy a můžu se zase plně věnovat své ekovýzvě :).
Včera jsem měla rodinnou narozeninovou oslavu. Kromě celkového pohoštění, které jsem se snažila dělat tak, abych nevytvořila žádný odpad (což se mi myslím téměř povedlo), tak jsem také "pekla" nepečený veganský dort. U něj jsem si dala extra záležet abych všechny suroviny koupila bez obalu. Byli to samé oříšky, semínka, vločky, takže to bylo celkem bez problému :). Dokonce i mražené ovoce na vrchní vrstvu jsem našla ve vážené nebalené podobě, I když teda v Tescu, ale výjimečně to snad nevadí:).

čtvrtek 26. listopadu 2015

296. den- Domácí brambůrky

Sice nemám brambůrky a tyhle podobný smažený věci ráda, ale občas se u nás prostě doma objeví, takže jsem zavedla šetrnější řešení a pro mě i lépe poživatelné - domácí brambůrky. 

Není na tom nic složitého, jen se na struhadle naplátkují brambory, obalí v koření, nebo naloží do ochuceného oleje a dají se péct asi tak na 200 stupňů (v některých receptech se teda smaží v oleji, ale to se mi nelíbí). 

Dnes se mi teda nechtěli brambory strouhat a jen jsem je nakrájela na tlustší plátky, ale chutnají taky mňamózně ;)

úterý 24. listopadu 2015

295. den- Nepředehřívat troubu

Ve všech receptech, v kterých se peče je vždy napsáno aby jsme pokrm dávali do trouby až když je předehřátá na nějaké stupně. Celý ten proces, kdy se trouba nahřívá je ale teplo nevyužívané, což se mi nelíbí..... Chvíli jsem o tom něco hledala, jestli je předehřívání opravdu tak nutné a vypadá to, že to je potřeba jen u jídel v kterých je prášek do pečiva nebo droždí, jinak můžu jídlo do trouby strčit hned a ušetřit tak zase další trochu energie ;)

294. den- Cestovní mýdlo v neplastovém obalu

Vždy když někam cestujeme, nebo také když jdu sportovat do haly nebo tělocvičny, kde se potom můžu vysprchovat, tak mám s sebou mýdlo v plastové krabičce. Celkově na tom asi není nic tak špatného, mám ho už opravdu dlouho, není to žádná plastová věc na jedno použití, ale když už se snažím zbavovat plastu, tak by bylo pěkné mít i krabičku na mýdlo z šetrnějšího materiálu....zatím jsem to vymyslela tak, že ho budu nosit v malé skleněné dózičce. Je o trochu těžší, ale není to zas tak hrozný......

pondělí 23. listopadu 2015

293. den- Kupovat jedlou sodu v neplastovém obalu

Od pátku do neděle jsme byli na festivalu deskových her. Pomáhali jsme tam u jednoho prodejního stánku a vysvětlovali lidem hry.  Pěkně jsme si to užili a ještě k tomu vydělali nějaké penízky :). Akorát jsme byli od rána do večera pryč, takže jsem se vůbec nedostala k počítači....ale nijak mi to nechybělo :D.

Také jsem v pátek večer oslavila s rodinou své narozeniny. Byla to zatím jen taková malá krátká oslava, velká párty bude až tuto neděli :D. Dárky od rodičů jsem ale už dostala- balík kešu, strojek na špagety a celokovové holítko :). Takže teď můžu chvíli mlsat zdravě (i když mi to asi na moc dlouho nevydrží :D), konečně se můžu pustit do výroby vlastních těstovin a používat holící strojek s recyklovatelnými žiletkami :). Přítel mi pořídil plný pytel takových dřevěných koleček s obličejem našeho pejska. Používají se v geocachingu, který hrajeme. Je to totiž skvělé pro naše výletování, vždycky aspoň máme nějaký cíl ;). 

No a teď, když jsem se pochlubila se svými dárečky, se zase vrátím ke své výzvě :)

Udělala jsem nákup v obchodě eko-plasty.cz a mimo jiné jsme si objednala velké balení jedlé sody. Do teď jsem vždy kupovala kilové balíčky, jejichž nevýhodou byl plastový obal. Úplně bez obalu jsem zatím nikde neviděla a teď jsem našla alespoň v papírovém pytli. Pět kilo mi nějakou chvíli vydrží a pak třeba objevím něco lepšího :)

čtvrtek 19. listopadu 2015

292. den- Sbírat a sušit si bylinky


Čajíky mám už docela šetrně vyřešené, protože si kupuji jen sypané v čistě papírových pytlíčkách, ale říkala jsem si, že to ještě vylepším vlastním sběrem bylinek :). Teď je na sběr už sice pozdě, ale stihla jsem si nasbírat a nasušit aspoň šípek a už si tu popíjím dobroučký čajík plný vitamínů:). Na jaře pak vyrazím na bylinky. Do té doby mám na spotřebování ještě ty kupované bylinky a vlastní šípkový čaj ;)

středa 18. listopadu 2015

291. den- Čistit zadní část lednice

Kromě rychlého zavírání lednice je k šetření energie také dobré pečovat o zadní stranu ledničky. Na všech těch cívkách se stále usazuje prach, který ledničku zatěžuje a ta musí spotřebovávat více energie na své fungování. Takže při pravidelném domácím úklidu nesmím zapomínat na smetení prachu z lednice ;)

290. den- Nepoužívat plastový kalíšek na zubní kartáčky

Včerejšek jsem pojala trochu nedělně a nezapínala jsem počítač, takže to dnes zase musím dohnat ;).

Objednávám si nové zubní kartáčky (dřevěné samozřejmě) a došlo mi, že jsem už hodně dávno vyměnila plastový kalíšek za skleničku a nenapsala jsem o tom. Takže opožděně, od dneška už "oficiálně" žádný plastový kalíšek na zubní kartáčky ;).

pondělí 16. listopadu 2015

289. den- Nekupovat plastová vykrajovátka


Vánoce jsou sice až za měsíc, ale v obchodech už to žije vánoční atmosférou a všude už prodávají vánoční sladkosti, výzdobu a také potřeby na pečení, jako třeba vykrajovátka na cukroví. Sice pořád převažují ta nerezová, ale objevují se i barevné plastové. Jsou možná hezčí, ale myslím si, že funkčně na tom budou ta nerezová pořád lépe a taky určitě déle vydrží. No a taky se doma snažím zbavit plastu, takže si určitě žádný nový kupovat nebudu.

A pokud byste nechtěli kupovat ani ty nerezová, tak můžete využít všechno možné co máte po ruce (já mám třeba schované dvě konzervy na dělání koleček) a nebo prostě vykrajovat od ruky nožem ;)

288. den- Domácí štrúdl bez vytvoření odpadu

Jablečný štrúdl je velice jednoduchá a levná dobrota, kterou často dělám. Kupuji už hotové listové těsto, protože na domácí výrobu je vždy potřeba tuk, takže jsem si řekla, že je šetrnější ten kus igelitu, v kterém je zabalené hotové těsto, než kupovat Heru v hliníkovém obalu....

Teď ale jak nejím nic živočišného původu, tak jsem hledala jak si udělat štrúdl jinak, než z klasického listového těsta a chtěla jsem najít i něco kde nemusím použít rostlinný tuk balený v obalu. Povedlo se mi to hned u prvního receptu, který jsem rozklikla :). Těsto je uplácané z 3 hrnků hladké mouky,3/4 hrnku oleje (např. sezamový) a hrnku vody. No a na náplň samozřejmě jablíčka, cukr, skořici, oříšky atd. Takže žádná surovina balená v plastu jupíííí :)

Dnes jdu do potravinové banky (potraviny se nabírají do vlastního obalu), tak si naberu hladkou mouku a večer si udělám jablíčkový štrúdl :) Už teď na něj mám chuť......

287. den- Domácí výroba kečupu


Rajčatovou sezonu jsem už prošvihla, takže s výrobou kečupu musím počkat až na příští rok. Zatím budu skladovat sklenice od kupovaného kečupu. Návod sem zatím dávat nebudu, na ten se kouknu až budou rajčata ;). Už se moc těším :).

pátek 13. listopadu 2015

286. den- Ledničku a mrazák mít naplněné

Náhodou jsem narazila na článek kde se psalo, že čím více potravin v ledničce a mrazáku máme, tak tím méně kolísá teplota a díky tomu ušetříme energii. Samozřejmě nesmí být narvaná k prasknutí, kvůli cirkulaci vzduchu. To samé jsem našla na více stránkách, i na anglických, které se zabývají ekologií, tak snad to nebude žádný blud.

U nás je lednička většinou poloprázdná....chvíli jsem bojovala za její úplné vypnutí, ale to mi neprošlo, takže teď se budu naopak pokoušet ji více zaplnit :D. Asi nijak nepoznám, jestli to ušetří nějakou energii, ale budu tomu věřit.....

čtvrtek 12. listopadu 2015

285. den- Zužitkovávat ruličky od toaletního papíru

Z webu www.g.cz

Jak už jsem zjistila dávno, ruličky od papíru (nebo také plata od vajec) jsou z maximálně zrecyklovaného papíru a nelze je recyklovat dál. Už nějaký čas přemýšlím, co s nimi, abych je nemusela vyhazovat do směsného odpadu. Občas můžu dát nějakou do kompostéru, žížalky si s takovým papírem hravě poradí. Jenže kompostér mám už úplně plný, takže cpát tam všechny ruličky, které mám odložené nelze....Další co mě napadlo, je používat je do kamen na chatě. Z tak obyčejného papíru by snad neměli jít do vzduchu žádné škodliviny.....No a na internetu jsem našla spousty kreativních řešení jak ruličky od toaletního papíru využít. Mě se třeba líbila výroba malé krabičky, kterou vidíte na obrázku...

284. den- Plevelu se zbavovat ručně, bez chemických přípravků

Snažím se doma nepoužívat žádnou chemii a hlavně žádnou nechci dostávat do vody. Stejně tak důležité je nevpouštět chemické látky do půdy. Vím, že se všude možně, hlavně v zemědělství, používá spousta špatných látek, které se do země dostávají. S tím asi nic nesvedu, takže bych měla začít u sebe a plevel už nikdy nehubit pomocí speciálních přípravků plných chemie. Všechno pěkně trhat rukama!!! 

úterý 10. listopadu 2015

283. den- Domácí maska na vlasy

A do třetice zkrášlující péče tu mám ještě pár návodů na péči o vlasy:)

Spousty rad jsem našla třeba na TÉTO diskuzi. Určitě některou z nich vyzkouším. Další jednoduché návody v angličtině (ale s obrázky ;)) ZDE. Nebo třeba TYTO domácí recepty, opět velmi jednoduché.....

No snad budou působit lépe než mé dosavadní pokusy s šampony.....

282. den- Domácí pleťová maska

Když už budu vyrábět krém, tak by se šikla i nějaká pleťová maska na zimu....Dřív jsme si se ségrou dělávali masku z medu a strouhaných jablek, vypadalo to, jakoby nám po obličeji lezli červy :D. Našla jsem dokonce recept na tuto masku (ZDE), měla by být proti vyrážkám.

Návodů na pleťové masky je na internetu ještě víc jak na krémy, každý působí na něco jiného, ale všechny budou určitě skvělé. Hlavně jsou jednoduché, bez chemie, zbytečného obalu a také levnější. Namátkou třeba čistící z heřmánkem nebo kávou, meruňková (tu si nechám na léto....), dýňová (taková správná podzimní:)), bramborová na mastnou pleť, z bazalky a ovesných vloček na znečištěnou pleť...... no je jich opravdu spousty ;)

281. den- Domácí pleťový krém


Každý rok, jak začne zima, tak mám hrozně suchou kůži. Takže myslím, že je ten pravý čas si konečně vyrobit nějaké krémíky ;). Našla jsem jich velkou spoustu, ale vybrala jsem si zase ty nejjednodušší :)

Takže nejdřív ten z home-made.cz. Stačí rozehřát 50 ml bambuckého másla a do tekuté směsi vmíchat hrst čerstvých bylinek. Necháme to 2-3 dny, aby se do másla vcucla esence z bylinek. Poté směs opět zahřejeme a bylinky přecedíme . A naprosto přírodní krém je hotový:)

Jinou jednoduchou variantou je tento anglický recept s kokosovým olejem a vitamínem E. Je rychlejší, ale místo bylinek se tam přidává esenciální olej.

No a ještě tu mám jeden recept, který se mi líbí asi nejvíc, protože neobsahuje nic, co by se muselo dovážet z ciziny jako kokosový olej nebo bambucké máslo. 
Ingredience:
1 pol. lžíce medu, 8 pol. lžic nastrouhaného včelího vosku, 200 ml oleje (ještě uvidím jakého) a cca půl sklenice vody, ve které se dostatečně dlouho louhovaly bylinky (na vůni).
Postup:
Vodu, med a olej pak rozpustíme a po vychladnutí do této směsi pomalu za stálého míchání vlijeme bylinkový odvar. Ten lijeme do okamžiku kdy krém přestane vodu absorbovat. Poté přelijeme do kelímku a než ho zavíčkujeme, tak krém necháme úplně vystydnout.

Zítra se pustím do výroby:)

pondělí 9. listopadu 2015

280. den- Domácí přípravek proti hmyzu


Teď když nastává zima, tak asi téma hmyz není moc aktuální, ale jelikož tato výzva skončí v lednu, tak už bych o tom stejně neměla kdy psát...divím se, že jsem to neřešila v létě.....Dnes mě k tom podnítilo opět sledování Herbáře, kde řešili ochranu proti komárům. Takže místo kupovaného repelentu mám na příští léto už nachystaný velice prostý návod na domácí postřik proti hmyzu- stačí jen smíchat v poměru 1:1 jablečný ocet a vodu a navonět to pár kapkami esenciálního oleje, toť vše :). Po zimě to vyzkouším, jsem zvědavá jak to bude fungovat :).

279. den- Nejíst ve fast foodech


Ne, že bych v rychlých občerstveních jedla (tak jednou za rok si dám hranolky a pak je mi z nich špatně :D), ale chtěla jsem to tu zhodnotit z ekologického hlediska. To, že si z fast foodu nic nekupuji je u mě spíše ze zdravotních důvodů a taky tam jako vegetarián nemám moc výběr.....Pro mou výzvu je ale podstatné, že pokaždé když si ve stánku čí podniku s rychlým občerstvením něco koupíte, tak z toho zbude nějaký odpad...často je jídlo balené v papíře, ale jelikož je papír od jídla mastný, tak už nelze dál recyklovat a musíme ho vyhodit do smíšeného odpadu.....
Takže nejen pro naše zdraví, ale i pro planetu bude lepší se rychlému občerstvení vyhýbat :)

278. den- Troubu po dopečení otevřít

Tak zase musím dohánět resty.....vytáhnu tedy pár drobností, které mám v záloze pro tyto případy :).
Třeba otevřít troubu poté co dopeču, aby se využilo teplo- aspoň trochu to ohřeje kuchyň.... Není to nic moc, ale lepší než nechat troubu jen tak vychladnout :). Většinou ji teda vypínám ještě předtím než mám pokrm hotový, aby se dopékal, než trouba vychladne, ale někdy na to zapomenu, tak můžu troubou topit ;)

čtvrtek 5. listopadu 2015

277. den- Domácí musli tyčinky


Začala jsem sledovat seriál o vaření a bylinkách- Herbář. Není to jak klasické pořady s vařením. Celé je to v takovém venkovském duchu a je to moc pěkně natočené. Už mám přepsáno spousty receptů, které chci vyzkoušet. Zítra se chystám na musli tyčinky s ostropestřcem (recept zde). Dost často totiž něco podobného pojídáme u sportu a vždy je to balené....taky věřím, že ty doma dělané budou zdravější ;).

úterý 3. listopadu 2015

276. den- Domácí kompostér


Jupííí, konečně mám doma žížalky :). Můžu teď začít pořádně kompostovat :). 

Při výrobě jsem postupovala přesně podle návodu z Dobrého rána (video zde). Řezání vík bylo trošku náročnější, ale přítel to zvládl v pohodě. Pro žížalky jsem si zašla do Písečníku, což je ekocentrum, které mám kousek od domu. 
No a už stačí naházet jen trochu odpadu a kompostování může začít ;).

pondělí 2. listopadu 2015

275. den- Nábytek z bazaru

Tak nakonec jediný kdo byl v sobotu převlečený v čarodějnickém jsem byla já :D. Celá oslava byla ale myslím povedená, největší úspěch měla soutěž 'kdo pusou vytáhne nejvíce jablek z vody za 1 minutu'. Snad z toho nebude nikdo nemocný..... Výzdobu a občerstvení jsem se snažila dělat tak, abych z toho měla co nejméně odpadu, což se mi až na dva obaly od čokolády a jeden od preclíku podařilo:).

Se začátkem keltského nového roku jsem se konečně odhodlala vyrobit si žížalový kompostér. Už mám nakoupené bedýnky, teď ještě musím navrtat díry a koupit si žížaly a můžu kompostovat :). Snad mi to nebude dlouho trvat......

Bedýnky jsme koupili v Ikei, byli jsem tam totiž pro skříňku s poličkami. Už jednu máme a chtěli jsme si koupit zase tu stejnou aby to vypadalo líp (budou stát totiž vedle sebe). Trochu mě u toho ale hlodalo svědomí, protože to není zrovna ekologické.....můžu se utěšovat tím, že většina nábytku, který doma máme je starý, darovaný od příbuzných. I tak se ale další kousek nábytku, který budeme chtít pořídit, budu snažit koupit v bazaru a ne nový z nějaké sériové výroby.... 

A teď jdu na složení nových poliček ;)

neděle 1. listopadu 2015

274. den- Nepoužívat lak na nehty


Většinou, když chci přestat něco neekologického používat, tak hledám jiné alternativy, čím bych to nahradila. U laku na nehty jsem ale na nic nepřišla a jelikož to není úplně nejnutnější kosmetické náčiní, tak si myslím, že ani žádné náhrady nepotřebuji, prostě si nehty lakovat nebudu....Stačí o ruce a nehty pečovat a vypadají krásně i bez laku na nehty:)