sobota 14. března 2015

42. den- Nekupovat výrobky obsahující palmový olej




Abych neporušila nepouštění počítače o víkendu, tak jsem si příspěvky na sobotu a neděli napsala dopředu....

Dnes (teda v pátek) jsem narazila na tento článek: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odmitnutim-konzumace-palmoveho-oleje-zachrani-evropan-5-m2-pralesa .

Už kdysi jsem viděla dokument na toto téma (myslím, že od Greepeace) a řekla jsem si, že to bude hodně prospěšná změna přestat kupovat potraviny a kosmetiku s palmovým olejem. Jak je uvedeno v článku, každý kdo takto učiní zachrání 5 metrů čtverečních pralesa. Navíc většina potravin obsahující palmový olej není vůbec zdravá, ani samotný palmový olej není dobrý na rozdíl od ostatních rostlinných...... 

Zde je celý web o palmovém oleji:www.stoppalmovemuoleji.cz (najdete tam i zmiňovaný dokument). Zveřejňují zde výrobky obsahující palmový olej. Mezi těmi běžnými - většina čokoládových tyčinek, oplatků, čokolád, slané pochoutky jako brambůrky nebo křupky, cereálie do mléka (Nesquik) a z drogerie můžeme palmový olej najít v pastě na zuby, často v mýdlech, sprchových gelech nebo deodorantech.....není samozřejmě pravidlo, že třeba ve všech čokoládách je palmový olej, záleží na výrobci a i na určitém kusu (například Orion do některého druhu čokolády přidává palmový olej a do některého ne).

Je toho opravdu hodně co obsahuje palmový olej, takže se od teď musím pořádně koukat na složení (od letošního roku, je povinné psát o jaký přesně olej se jedná, do teď stačilo napsat jen rostlinný olej a nikdo nepoznal zda se jedná o palmový nebo ne).

Žádné komentáře:

Okomentovat