středa 4. března 2015

32. den- Recyklace skla



Třídění beru jako samozřejmost, ale říkala jsem si, že by mohlo být užitečné udělat si tu takový soupis jak se vlastně má správně recyklovat.

Dnes začnu se sklem:

Sklo vhazujeme do zeleného nebo děleného bílozeleného kontejneru a třídí se zvlášť barevné a čiré sklo. Patří sem zavařovačky, láhve od nápojů, skleněné střepy (skleničky,mističky) a všechny skleněné nádobky na potraviny (kečup, tatarka, marmeláda...), tabulové sklo i když je bílé patří do barevného, kvůli složení.

A co do tříděného skla nepatří? Keramika, porcelán, zrcadlo, drátované sklo, autosklo, sklo zdobené třeba kovem nebo pozlacené  -> tyto věci by se měli dát odevzdat ve sběrných dvorech.

Samozřejmostí by také mělo být, že sklo, které třídíme by mělo být čisté.

Už několikrát jsem přemýšlela jestli do skla můžu vhazovat i vršky od skleněných lahví. Konečně jsem si to zjišťovala a někde píšou, že by to vadit nemělo, jinde jsem se zase dočetla, že vršky se mají třídit zvlášť od skla, podle materiálu. Takže pořád nemám jasno, raději je budu vyhazovat jinam....

Kromě třídění do barevných kontejnerů máme u zálohovaných lahví možnost vrátit je zpět do obchodu. Je to výhodnější, jelikož u těchto lahví odpadá proces kdy se sklo roztaví a vytváří se z něj nová skelná hmota, z které se pak vytvarují nové nádoby....


Žádné komentáře:

Okomentovat