úterý 31. března 2015

Uhlíková stopa

Tak jsem zjistila, že jsem si tu uhlíkovou stopu vypočítala špatně :D  Neprodukuji 5,4 tun CO2 ale jen 2,1 tun. To už je lepší (evropský průměr) :D Předtím jsem nevěděla kolik ročně spotřebujeme elektřiny a plynu a tak mi to samo vyplivlo asi nějaký průměr. Naštěstí dorazil přítel a poradil mi jak to vypočítat, tak jsem test udělala znova a už za vytápění zaplatím jen 1 tunu CO2. Strašně se mi ulevilo, že na tom nejsem tak špatně, opravdu mě to předtím vyděsilo......

59. den- Odstranit překážky pro cirkulaci tepla

Narazila jsem na stránku, kde si každý může vypočítat svoji uhlíkovou stopu ( http://kalkulacka.zmenaklimatu.cz/), tak jsem si to zkusila a byla jsem nemile překvapena kolik CO2 naše domácnost produkuje:(  

Celkově to bylo 5,4 tun CO2 a z toho 4,3 tuny tvořilo bydlení-vytápění. Bohužel je to problém, který nemůžu moc ovlivnit, protože bydlíme ve starém nájemním domě a i přes skoro neustálé vytápění je tu pořád zima. Žádné úpravy a zateplení dělat nemůžeme a tak nám tu všude táhne....Ještě k tomu máme hloupě přidělaný měřák od termostatu v koupelně, takže i když nastavíme 20 stupňů, tak v pokoji je o hodně míň....No ale už bude tepleji, tak to snad bude lepší:)

Na zmiňovaných stránkách o uhlíkové stopě si krom testu své spotřeby můžete přečíst i jak snížit spotřebu CO2 v jednotlivých oblastech. Tak jsem hned koukla na vytápění. Většina z toho co radí je však pro mě momentálně nereálná- zateplení domu, výroba vlastní elektřiny, topení dřevem. Změnit dodavatele na takového, který čerpá z obnovitelných zdrojů zatím taky nemůžeme, protože máme roční smlouvu..... 

Takže jediné co z přečtených rad můžu aplikovat je udržování vlhkosti mezi 50- 65% (nemusí se tolik topit) a hlavně pak odstranit překážky pro cirkulaci tepla-záclony, závěsy a všechen nábytek co je blízko topení. To by mělo ušetřit až 10% tepla, bohužel je to asi ta nejméně efektní změna, ale pořád lepší než nic:)

P.S. Zkuste si také vypočítat svoji uhlíkovou stopu a napište jak jste dopadli  ;)

pondělí 30. března 2015

58. den- Zalévat rostlinky dešťovou vodou


Na chatě máme velký barel s dešťovou vodou (chytá i vodu tekoucí ze střechy). Využíváme ji na zalévání a různé práce. Jako malí jsme si s ní taky hodně vyhráli, když jsme měli restauraci a vařili polévky :)

 Když jsem dnes ráno zalévala tu svou malou bytovou zahrádku, tak jsem si na barel s dešťovkou vzpomněla a začala jsem si nadávat, že už to taky tak dávno nedělám, kord teď, když každý den prší.... Takže jsem prohrabala náš kumbálek a našla pár starých kýblů od barev. Nejsou moc veliké, ale účel splní, těch pár květináčů co mám na okně se z nich zalije bohatě:) Teď už musím jen počkat na déšť, který mé mini barely naplní. A jak se tak koukám z okna na ty mraky, tak nebudu čekat moc dlouho;)

neděle 29. března 2015

57. den- Používat zápalky místo zapalovače


Asi bude existovat nějaký ještě více ekologický způsob jak doma rozdělat oheň, než pomocí sirek, ale pořád si myslím, že jsou lepší sirky než zapalovač. Minimálně zapalovač vytvoří více odpadu....

sobota 28. března 2015

56. den- Oslavy bez vytváření odpadu

Když jsem chtěla začít chystat pohoštění na Hodinu Země, tak jsem si najednou uvědomila, kolik obalů z toho jídla co koupím zbude, a že takovou akcí planetě moc prospěšní nejsme.
Tak jsem se rozhodla, že už nebudu pořádat oslavy, které by měli produkovat nějaký odpad. Doufám, že i ostatní pozvaní budou toto pravidlo akceptovat a nebudou nosit nic baleného.

pátek 27. března 2015

55. den- Vzdělávat ostatní o životním prostředí


Zítra proběhne celosvětový happening Hodina Země. Tato akce má upozornit na změny klimatu a na ochranu životního prostředí. Probíhá symbolickým zhasnutím světla na jednu hodinu. Zítra to bude od 20:30 do 21:30. Do akce se zapojují nejen jednotlivci ale i celé obce. Zhasíná se osvětlení celých ulic, budov, dokonce i známé památky. Více si můžete přečíst zde: http://www.veronica.cz/hodinazeme/  a také se připojit :)

U nás slavíme tuto událost tak, že všude doma zhasneme, vypneme veškerou elektronku a zapálíme si svíčky. Já se pak snažím ostatní "poučit" o životním prostředí, společně vymýšlíme co můžeme udělat prospěšného apod. Jeden rok jsem tuto černou hodinku držela se svými malými sestřenicemi a hrály jsme hru při které museli správně třídit odpad, poznávat zvířata a rostliny a dostávaly různé otázky o přírodě a tak se trochu zábavnější formou dozvídaly něco o ekologii. Myslím, že je důležité aby o tom malé děti věděli a už od malička přemýšlely o planetě, na které žijí ( pro většinu starších to platí také). Proto jsem si řekla, že bych svou rodinu, známé a přátelé chtěla s přírodou seznamovat častěji než jedenkrát ročně. Nejsem žádný odborník, ale když bych si chystala něco naučného pro jiné, tak bych se i já hodně dozvěděla, což bych moc ráda. Tak doufám, že najdu někoho kdo mě bude ochotný poslouchat:)

Co vy? Už jste slyšeli o Hodině Země? Jak ji slavíte ?

čtvrtek 26. března 2015

54. den- Odmítat plastové igelitky

Během jarního úklidu jsem mimo jiné našla všude po bytě spousty igelitek- teď tvoří velkou hromadu u vstupních dveří a já přemýšlím jak se jí zbavit aspoň trochu efektivně....Každopádně už tu žádné další nechci, takže když mi někdo něco donese v igelitce, tak mu ji hned pěkně vrátím zpátky (a možná jako bonus dostane ještě jednu navíc)  a v obchodech si žádné taky brát nebudu. 
Mám doma i pár pěkných látkových tašek, ty budu používat na nákup místo igelitek. Vypadají líp a nemusím se bát, že se mi protrhnou a obsah se vysype, což už se mi s igelitkou párkrát stalo :D

středa 25. března 2015

53. den- Nepoužívat papírové ručníky a sušáky na veřejných záchodech


Další z malých krůčků k šetření stromů a elektřiny:) Myslím, že trochu mokré ruce nevadí .... Nepoužíváním papírových ručníků na záchodech také snížím množství odpadu (i když je fakt, že tak nepatrně, že to možná ani nestojí za to :D takže musím přesvědčit co nejvíc lidí aby to také dělali :D)

úterý 24. března 2015

52. den- Zubní kartáček z recyklovatelného materiálu


Před několika dny jsem se rozhodla, že můj zubní kartáček už není ve stavu, kdy by odváděl 100% kvalitní práci a tak jsem začala pokukovat po nějakém novém, takovém aby prospěl nejen mě, ale po dosloužení i planetě. Našla jsem super kartáček z bambusu, který je plně recyklovatelný. Takže jsem ho hned objednala a dnes konečně došel:) Večer ho vyzkouším, ale vypadá, že bude fungovat dobře:)

pondělí 23. března 2015

51. den- Nepoužívat plastová brčka


O víkendu jsme se po procházce stavili na mléčný koktejl. Byl výborný, ale donesli nám k němu i dvě brčka. Když jsem z nich pak pila, říkala jsem si, že to dnes bude naposledy. Je to opět jednorázový plastový produkt a těch se chci přece ve svém životě zbavovat.  Ne, že bych brčka na pití používala často, ale sem tam se stane, že ho k něčemu dostanu, takže od teď musím žádat pití bez brček:) Jediné kdy jsem si povolila je používat, je když budu mít nějaký problém s ústy a budu pojídat jen tekutou stravu.

neděle 22. března 2015

50. den- Preferovat sprchu před vanou


Z vlastní zkušenosti vím, že naložit se do teplé vany plné bublinek a vonného oleje je úžasný pocit a skvělá vzpruha po náročném dni. Jednou za delší čas to není tak hrozné, ale vím o lidech, kteří se koupou i několikrát týdně, což už považuji za zbytečné....hlavně z hlediska protočené vody a neznám nikoho kdo by si napouštěl vanu studenou vodou, takže spotřeba energie je také daleko větší než u sprchování. Samozřejmě sprchováním mám namysli rychlovku, kdy vodu poctivě vypínám a ne, že si pustím sprchu a pod tekoucí vodou se mydlím a šamponuji vlasy, to už by pak možná byla výhodnější ta vana ;)

sobota 21. března 2015

49. den- Pěstovat vlastní zeleninu a ovoce


Když už jsem se tak vrhla na to sázení, tak bych k bylinkám a květinkám chtěla ještě přidat zeleninu a ovoce. Jak jsem včera už psala udělám si na balkoně takovou malou zahrádku. Zatím jsem si pořídila rajčátka, cibulky a salát a ještě bych chtěla aspoň jahůdky . Nemám toho moc a žádná úžasná úroda z toho taky nebude (pokud bude vůbec nějaká), ale už se moc těším až mi vyroste jedno rajčátko a já ho budu moct sníst s pocitem, že jsem si ho sama vypěstovala :D

pátek 20. března 2015

48. den- Sázet kytičky




Dnes je velice výjimečný den. Nastává totiž jarní rovnodennost a s ní je spojená magická chvíle, která je dnes ještě umocněná nějakou speciální konstelací hvězd, která nastává jednou za x let (nevím už přesně za kolik, ale bylo to hodně) a částečným zatměním slunce. Díky těmto faktorům by se mělo vyplnit každému přání, které si bude přát, ale jen v dopoledních hodinách!!! Obecně se pak během jarní rovnodennosti píší přání na skořápky od vajíček a v tuto dobu se také můžeme zbavit starých věcí ze zimy (ať jsou to myšlenky, pocity, úkoly...), je s tím spojená celá řada tradic, ale vždy je to něco s pálením nebo topením ve vodě....

Krom těchto "kouzelných" věcí se lidé loučí se zimou úklidem obydlí i těla- je to opět ten zvyk zbavovat se starého a nepotřebného. Takže jeden víkend mám na plánu pěkně očistit byt od špatné energie a zbavit se krámů, které tu jen leží a už se hodně dlouho nepoužily, a také se vrhnu na šatník:) a další víkend si udělám očistu těla a nabiji se pozitivní jarní energií:)

Dalším jarním zvykem je sázení. Už včera jsem na zahrádkách u baráku viděla sousedy okopávat a připravovat půdu na nový výsev. Já bohužel zahrádku nemám, tak jsem se rozhodla udělat si takovou provizorní na balkoně a oknech. Kuchyň mi už krášlí bylinky a dnes přidám okrasné květinky, které si rozmístím všude po bytě abych zde měla tu správnou jarní atmosféru:) Zatím sem si teda do květináčků zasadila jen trávu :D ale dnes plánuji návštěvu obchodu se sazeničkami a koupím nějaká pěkná semínka:) 

A proč vlastně doma pěstovat rostlinky? Jednak jsou krásné, rozjasní domov a dělají prostě radost:) Hodně z nich  také čistí vzduch od škodlivých výparů, které vypouští laky, čističe, kosmetika, plasty, ale i koberce nebo závěsy. Přes den jsou skvělými výrobci kyslíku (v noci si ho trochu vezmou zpět). Aromatické rostliny jsou zase dobré na odpuzování hmyzu (ty je dobré dávat na okno).

Takže s kytičkami doma to budete mít hezčí, okysličované a bez hmyzu:)

47. den - Pěstovat vlastní bylinky


(teď jsem zjistila, že se mi včerejší článek vůbec nezveřejnil :( takže publikuji až teď dodatečně...)

Včera jsem si na trhu koupila pažitku a mátu. Na okně v kuchyni se tak pěkně vyjímají, tak jsem si řekla, že si zajdu ještě pro nějakou, třeba bazalku a tymián, ty hodně používám....

Pokud by mi do měsíce nepošli (což se mým kytičkám bohužel často stává:( ) tak mám zásobu vlastního koření a nemusím kupovat to balené. Navíc ty bylinky na okně vypadají opravdu krásně a tak jako ozelení celou kuchyň:)

středa 18. března 2015

46. den- Nekupovat máslo v hliníkovém obalu


Většina másel je zabalená v hliníkovém obalu. Výroba hliníku je ovšem velmi energeticky náročná a také znečišťuje životní prostředí, jelikož při výrobě jsou do vzduchu vypouštěny toxické emise. Je tedy lepší se hliníkovým obalům vyhnout. 

U másla jsem našla alternativu v domácích máslech od farmářů, které své produkty prodávají jen v obyčejném plastovém sáčku. Také to není úplně nejekologičtější varianta, ale pořád mnohem lepší než hliník...



úterý 17. března 2015

45. den- Sbírat odpadky v přírodě a účastnit se uklízecích akcí

18.4 propukne akce Ukliďme Česko ( www.uklidmecesko.cz ). Minulý rok se zúčastnilo 6200 dobrovolníků a uklidilo se 280 tun odpadu. Můžete zde zorganizovat vlastní akci, pokud víte o nějakém místě kde se kumuluje odpad, nebo se k nějaké již vytvořené přidat a pomoci s úklidem. Já se zatím jen registrovala na stránky a plánuji se přidat ke skupině co bude uklízet na nějakém z míst, které navštěvuji.

Krom účasti na této a podobných uklízecích akcích budu sama aktivní každý den a na procházkách s psíkem v přírodě budu zvedat bordel co kolem nás uvidím. Někdy mě to opravdu rozčílí, když jdeme lesem a leží tam rozbité láhve od piva, konzervy apod.


pondělí 16. března 2015

44. den- Nepoužívat vysavač



Zase jsem byla celý den pryč, takže jen takový rychlý příspěvek, ať můžu počítač hned vypnut......

Bude to opět jen nepatrná změna, šetřící elektřinu- místo vysávání budu vše zametat a vytírat. Nejproblematičtější to bude u koberce, ten se špatně zametá. Jde ale vytřít vlhkou hadrou, je to pracnější, ale pěkně se tím koberec vyčistí, možná i líp jak vysavačem;)

neděle 15. března 2015

43. den- Nebrat si horké nápoje do plastových kalíšků



Kamarádka našla na internetu tento zajímavý článek http://www.boredpanda.com/biodegradable-plantable-coffee-cup-reduce-reuse-grow/. Je o californské firmě, která vymyslela kelímky na kafe z materiálu, který se v zemi přirozeně rozpadne a navíc jsou v něm semínka rostlin, které po zahrabání kelímku vyrostou. Takže nejen, že se nezamoří planeta dalším plastem, ale navíc se přispěje k rozšiřování flory:)

Bohužel asi chvíli potrvá, než se k nám tento úžasný výrobek dostane, takže zatím nezbývá než aspoň odmítat horké nápoje v plastových kelímcích (ty jsou hlavně v automatech) a občas zasadit nějakou tu rostlinku ;)

sobota 14. března 2015

42. den- Nekupovat výrobky obsahující palmový olej




Abych neporušila nepouštění počítače o víkendu, tak jsem si příspěvky na sobotu a neděli napsala dopředu....

Dnes (teda v pátek) jsem narazila na tento článek: http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odmitnutim-konzumace-palmoveho-oleje-zachrani-evropan-5-m2-pralesa .

Už kdysi jsem viděla dokument na toto téma (myslím, že od Greepeace) a řekla jsem si, že to bude hodně prospěšná změna přestat kupovat potraviny a kosmetiku s palmovým olejem. Jak je uvedeno v článku, každý kdo takto učiní zachrání 5 metrů čtverečních pralesa. Navíc většina potravin obsahující palmový olej není vůbec zdravá, ani samotný palmový olej není dobrý na rozdíl od ostatních rostlinných...... 

Zde je celý web o palmovém oleji:www.stoppalmovemuoleji.cz (najdete tam i zmiňovaný dokument). Zveřejňují zde výrobky obsahující palmový olej. Mezi těmi běžnými - většina čokoládových tyčinek, oplatků, čokolád, slané pochoutky jako brambůrky nebo křupky, cereálie do mléka (Nesquik) a z drogerie můžeme palmový olej najít v pastě na zuby, často v mýdlech, sprchových gelech nebo deodorantech.....není samozřejmě pravidlo, že třeba ve všech čokoládách je palmový olej, záleží na výrobci a i na určitém kusu (například Orion do některého druhu čokolády přidává palmový olej a do některého ne).

Je toho opravdu hodně co obsahuje palmový olej, takže se od teď musím pořádně koukat na složení (od letošního roku, je povinné psát o jaký přesně olej se jedná, do teď stačilo napsat jen rostlinný olej a nikdo nepoznal zda se jedná o palmový nebo ne).

pátek 13. března 2015

41. den- Nepoužívat počítač o víkendu


Už jsem si pěkně zvykla, že si večer nesednu k počítači a nebloumám po internetu, takže bych v ukrajování času kdy je zapnutý počítač chtěla pokračovat a nezapínat ho i o víkendu. Tady to asi bude těžší, jelikož někdy je během dvou dnů prostě potřeba něco udělat, ale to by když tak byli opravdu jen chvilkové záležitosti (momentálně mě ale nic nenapadá, kvůli čemu bych potřebovala akutně o víkendu zapínat počítač- příspěvky na blog si napíšu dopředu v pátek).



čtvrtek 12. března 2015

40. den- Sladkosti bez obalu


Když jsem dnes byla vyhazovat plasty, tak jsem si všimla, že valná většina obalů je od sladkostí (oplatky, perníčky, piškotky, čokoláda...). Takže nekupování zabaleného sladkého by mohlo velmi přispět k mé bezodpadové vizi.

Včera s pečivem to nebyl problém, prostě jen nesmím zapomínat brát si na nákup vlastní pytlíčky, ale se sladkým to tak jednoduché nebude. Hold se některých druhů dobrůtek budu muset vzdát......prospěju tím nejen planetě, ale i svému zdraví :)

Když budu mít chuť na sladké tak si zajdu do cukrárny nebo udělám palačinky;)


středa 11. března 2015

39. den- Pečivo bez obalu

Vložený obrázek 4


Mám tu další pravidlo, které ztenčí můj příděl odpadů. Pečivo kupujeme docela hojně a sním domů nosíme další a další pytlíčky.

V nejideálnějším případě si budeme péct vlastní pečivo, ale to je vždy dlouhý proces, takže říct, že budeme jíst jen domácí by mi neprošlo (myslím, že by se tím výrazně skrouhl počet chlebů a rohlíků co sníme a z toho by se asi přítel zbláznil, jelikož je jí pořád :D ).

Pokud tedy zrovna nebude čas péct si vlastní, tak jsou na řadě trhy. Tady mají vždy výborný chleba a dají mi ho jen tak bez obalu a na ostatní pečivo (nebo i ten chleba) si budu  nosit vlastní sáčky ( aspoň využiju tu tuny co doma skladujeme). Trhy, kde prodávají pečivo, ale bývají většinou jen o víkendu a teď v zimě nebývají vůbec.....takže to chce ještě jiné náhradní řešení.

Když tedy odpadne domácí pečení i trh, tak jsou tu pekárny. Tady bývá také dobré pečivo a nemuseli by mít problém aby mi ho dali do vlastního sáčku....

A když zrovna nebude po ruce žádná pekárna ( u domu žádnou nemáme) a bude potřeba rychle koupit nějaký ten rohlík, tak v menších obchůdkách, opět do vlastního obalu (velké obchody už samozřejmě odpadají).

úterý 10. března 2015

38. den- Při tisknutí zmenšit okraje stránky

Další věcí co se dá udělat pro šetření papíru u tisku je zmenšit všechny okraje stránky na takové minimum, které tiskárna snese. Často se tak ušetří spousty řádků a třeba i celý papír.

Ovšem nejlepší věcí, která jde udělat pro šetření papíru, je netisknout vůbec:) Někdy je to opravdu úplně zbytečné, takže je dobré se před tisknutím pořádně zamyslet, jestli to fakt potřebuji.....

pondělí 9. března 2015

37. den- Tisknout na obě strany papíru



Je to takové menší doplnění včerejšího pravidla ;)

Takže nejen, že budu obě strany papíru popisovat, ale budu i na obě strany tisknout.

neděle 8. března 2015

36. den- Využívat každé volné místo na papíře



Všimla jsem si, že papíry, které vyhazujeme, maximálně nevyužíváme. Někdy je volná půl stránka, někdy by se dala použít i celá jedna strana. Za každý takto nepopsaný list popíšeme jiný kus papíru, kvůli kterému musel padnout nějaký strom. ¨

Proto si od teď budu dávat pozor, jestli papír, který vyhodím je maximálně popsaný. Pokud zbývá jen kousek volného místa dá se ustřihnout a použít třeba jako papírek na nákupní seznam....Také poprosím známé, aby papíry, které úplně nepopíší a chtěli by jej vyhodit schovali pro mě, nebo jej zkusili ještě využít....

sobota 7. března 2015

35. den- Recyklovat vše co jde

Abych uzavřela recyklaci a třídění odpadu, tak bych tu ráda sepsala vše co by se mělo třídit a vyhazovat jinam než do smíšeného odpadu.


  • Sklo, papír a plast (to už jsem rozepsala minulé tři dny)
  • Baterie (viz 14. den)
  • Staré léky- odevzdávat zpět do lékárny
  •  Elektronika, kovy, chemikálie, barvy, dřevo, pneumatiky, stavebniny- sběrná střediska odpadu, nebo občas bývají hromadné svozy 
  • Bio odpad- do kompostu (ten se chystám v brzké době pořídit, takže o kompostování až jindy)
  • Kuchyňské oleje- nevím jak je to jinde, ale v Brně se začal rostlinný olej sbírat- v uzavřených nádobách je můžeme odevzdat do některé ze sběrných středisek odpadu. kde mají černé kontejnery určené právě na kuchyňské použité oleje.
  • Oblečení-na staré(ale použitelné) oblečení jsou také kontejnery-bílé, nebo se dají odevzdat do různých nadačních obchodů, charitě, second handů apod.
  • Hračky, sportovní vybavení, domácí potřeby, nábytek, funkční elektronika atd- charita, nebo věnovat lidem, kteří se po dané věci poptávají (na internetu je plno stránek s inzeráty)

Pokud jsem na něco zapomněla, budu ráda když seznam doplníte:)

pátek 6. března 2015

34. den- Recyklace plastu


Dnes tu mám poslední ze tří základních kontejnerů, a to žlutý. Do něj jak všichni víme se třídí plasty. Ještě nedávno se sem mohli vhazovat jen pet láhve a tetra pack, dnes už sem můžeme dávat skoro všechen plast co doma máme ( sáčky, igelitky, kelímky od jogurtu, mléčných výrobků, folie, obaly od kosmetiky, čistících prostředků, CD obaly...). K plastům se může dávat i polystyren.
Nic z toho opět nesmí být znečištěné, mastné a se zbytky jídla, nebo krémů. Například láhev od oleje se musí pořádně umýt, aby nebyla mastná. Nádobky od chemikálií, barev a jiných nebezpečných látek se recyklovat nesmí.

U třídění je dobré sledovat popisky na jednotlivých kontejnerech. U každé to s tříděním může být jinak (hlavně v jednotlivých městech a obcích).

čtvrtek 5. března 2015

33. den- Recyklace papíru



Papír patří do modrého kontejneru, můžeme sem vhazovat všechny časopisy, noviny, popsané papíry, bloky, sešity, karton, lepenka.... dokonce do papíru patří i obálky s těmi průhlednými okýnky, nebo cokoli co má na sobě kancelářskou sponu (ty jsem vždycky sundávala). Knihy můžeme vhazovat pouze bez vazby.

Stejně jako u skla i zde platí, že znečištěný(mastný) papír se třídit nesmí. Také je nevhodné recyklovat papír voskový,uhlový nebo termopapír (to popravdě ani moc nevím co je :D) a samozřejmě nic co je složeno z více druhů materiálů, i kdyby tam papír převládal (například tetra pack).

Takovou častou chybou co mnoho z nás u třídění papíru dělá je, že znovu recyklujeme papír, který už je recyklovaný tolikrát, že už více nejde (7x je maximum)- třeba takový obal na vajíčka nebo rulička od toaletního papíru.

středa 4. března 2015

32. den- Recyklace skla



Třídění beru jako samozřejmost, ale říkala jsem si, že by mohlo být užitečné udělat si tu takový soupis jak se vlastně má správně recyklovat.

Dnes začnu se sklem:

Sklo vhazujeme do zeleného nebo děleného bílozeleného kontejneru a třídí se zvlášť barevné a čiré sklo. Patří sem zavařovačky, láhve od nápojů, skleněné střepy (skleničky,mističky) a všechny skleněné nádobky na potraviny (kečup, tatarka, marmeláda...), tabulové sklo i když je bílé patří do barevného, kvůli složení.

A co do tříděného skla nepatří? Keramika, porcelán, zrcadlo, drátované sklo, autosklo, sklo zdobené třeba kovem nebo pozlacené  -> tyto věci by se měli dát odevzdat ve sběrných dvorech.

Samozřejmostí by také mělo být, že sklo, které třídíme by mělo být čisté.

Už několikrát jsem přemýšlela jestli do skla můžu vhazovat i vršky od skleněných lahví. Konečně jsem si to zjišťovala a někde píšou, že by to vadit nemělo, jinde jsem se zase dočetla, že vršky se mají třídit zvlášť od skla, podle materiálu. Takže pořád nemám jasno, raději je budu vyhazovat jinam....

Kromě třídění do barevných kontejnerů máme u zálohovaných lahví možnost vrátit je zpět do obchodu. Je to výhodnější, jelikož u těchto lahví odpadá proces kdy se sklo roztaví a vytváří se z něj nová skelná hmota, z které se pak vytvarují nové nádoby....


úterý 3. března 2015

31. den- Kečup ve skle


Tak hned první den musím porušit své pravidlo o počítači:( Bohužel jsem byla dnes celý den pryč a vůbec jsem se k psaní příspěvku nedostala. Ale jen co ho rychle napíšu, tak zase vypínám;)

Budu velice stručná-už nebudu kupovat kečup v plastu, ale jen ten ve skle a až budu mít víc lahví, tak si zkusím vyrobit domácí.

A už vypínám počítač

pondělí 2. března 2015

30. den- Po 18. hodině nezapínat počítač

Kvůli škole, práci, psaní, komunikaci a neustálému vyhledávání všeho možného se počítače úplně zbavit nemůžu, ale postupně bych aspoň chtěla omezovat čas, který u něho prosedím. 

Jako nejvíce promarněný čas, který trávím u počítače jsem vyhodnotila večer. V tuto dobu už většinou nic užitečného nedělám, jen tak bloumám po internetu. Takže večer, dejme tomu po šesté hodině, už budu mít počítač vypnutý.

neděle 1. března 2015

29. den- Nekupovat nové oblečení


Všude ve světe lidé neustále nakupují nové a nové oblečení. A tak se stále nové a nové oblečení vyrábí.....a co to staré? Většina, co si koupí něco nového na sebe, se pak svých starších svršků zbaví, i když by bylo ještě použitelné, možná ne zrovna moderní, ale nositelné určitě ano. Já naštěstí nejsem otrokem módy, takže si můžu s klidným svědomím říct, že nebudu podporovat výrobu dalších a dalších kusů oblečení a raději se budu oblékat do toho co už ostatní nechtějí, nebo si předělávat své oblečení, které už je mi malé, nebo zničené. Myslím, že jsem si stejně už nějaký ten rok nekoupila nic na sebe, spíš musím obeznámit rodinu, aby mi nekupovala nové oblečení na narozeniny a Vánoce.....