pondělí 9. února 2015

9. den- Vypojovat nepoužívané spotřebiče ze zásuvky



Kolik věcí máte doma zapojených v zásuvce? A kolik z nich opravdu celý den používáte? Já napočítala 9 + nabíječky na notebook a mobil, které se občas taky zapomenou vytáhnout...z toho lednička a bojler vyžadují neustálý přísun elektřiny a sporák je zapojený vzadu za linkou kam by se jen těžko dostávalo. To ostatní jako rádio,konvice, stolní lampička, počítač a jeho příslušenství, pokud zrovna nejsou zapnuté, vůbec nemusí být zapojené v elektřině....

Hodně lidí si myslí, že když je daná elektronika v neaktivním režimu, nemůže spotřebovávat žádnou elektřinu, ale to je chyba. Není to žádná markantní spotřeba, to netvrdím, ale nějaká přece. Když jsem si četla různé průzkumy, tak jsem byla docela překvapená, kolik peněz ročně za vypnuté spotřebiče zaplatíme. Z celkové roční spotřeby elektřiny platíme zhruba 10 % právě za tzv. pohotovostní režim.

Na počítač a vše kolem něj by se asi hodila zásuvka s vypínacím čudlíkem, protože zastrkávat šňůru několikrát denně do zásuvky, když bych si chtěla zrovna zapnout počítač, se mi moc nechce. Bojím se, že bych jednou mohla dostat pěknou ránu :D Zatím bych aspoň celou soupravu mohla úplně vypínat na noc. Rádio a lampičku zas tak často nepoužívám, ty můžou být klidně vypojené a nabíječky si budu hlídat abych nenechávala v zásuvce.


Žádné komentáře:

Okomentovat